czwartek, 5 listopada 2015

Zupa gulaszowa

Pożywna i rozgrzewająca zupka pełna kawałków mięsa i warzyw. Zupka idealna na jesienny czy zimowy obiad. Można ją doprawić ulubionymi przyprawami. Moja wersja jest na wieprzowinie.




składniki:

700 g mięsa wieprzowego, łopatka lub szynka
2,5 l wody
2 czerwone papryki
2 cebule
5 średnich obranych ziemniaków
250 g pieczarek
3 listki laurowe
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
ostra papryka do smaku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
olej/smalec do smażenia

Do garnka wlać wodę i zagotować. Mięso pokroić w niedużą kostkę. Następnie mięso przyrumienić na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Potem przełożyć do garnka z gotującą wodą. Cebule obrać i pokroić w pół plastry i również wrzucić do garnka. Dodać listki laurowe i odrobinę soli, gotować aż mięsko będzie prawie miękkie. W międzyczasie paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w średnią kostkę. Pieczarki pokroić w grubsze plastry. Ziemniaki też pokroić w średnią kostkę. Gdy mięsko będzie prawie miękkie dodać pokrojone składniki, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotować jeszcze aż warzywa i mięsko będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić jeszcze do smaku solą jeśli potrzeba.



10 komentarzy:

  1. Super propozycja na chłodne, zimowe dni :) Uwielbiam takie treściwe dania w tej porze roku.

    OdpowiedzUsuń
  2. A kiedy dać ziemniaki..??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ziemniaki,paprykę i pieczarki dajemy gdy mięsko będzie prawie miękkie

      Usuń
  3. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem w trakcie tworzenia zupy dam znać co mi wyszło 🤣

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jeszcze daje fasolę czerwona i ogórki kiszone

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieczarki cebulę u paprykę podsmażyć czy surowe rzucić do wody

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiele razy robiłam tę zupę i bardzo polecam 🙂

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis kolega b3dzie gotowal. Dzieki.

    OdpowiedzUsuń