składniki:
700 g mięsa wieprzowego, łopatka lub szynka
2,5 l wody
2 czerwone papryki
2 cebule
5 średnich obranych ziemniaków
250 g pieczarek
3 listki laurowe
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
ostra papryka do smaku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
olej/smalec do smażenia
Do garnka wlać wodę i zagotować. Mięso pokroić w niedużą kostkę. Następnie mięso przyrumienić na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Potem przełożyć do garnka z gotującą wodą. Cebule obrać i pokroić w pół plastry i również wrzucić do garnka. Dodać listki laurowe i odrobinę soli, gotować aż mięsko będzie prawie miękkie. W międzyczasie paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w średnią kostkę. Pieczarki pokroić w grubsze plastry. Ziemniaki też pokroić w średnią kostkę. Gdy mięsko będzie prawie miękkie dodać pokrojone składniki, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotować jeszcze aż warzywa i mięsko będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić jeszcze do smaku solą jeśli potrzeba.
Super propozycja na chłodne, zimowe dni :) Uwielbiam takie treściwe dania w tej porze roku.
OdpowiedzUsuńA kiedy dać ziemniaki..??
OdpowiedzUsuńziemniaki,paprykę i pieczarki dajemy gdy mięsko będzie prawie miękkie
UsuńFajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńJestem w trakcie tworzenia zupy dam znać co mi wyszło 🤣
OdpowiedzUsuńJa jeszcze daje fasolę czerwona i ogórki kiszone
OdpowiedzUsuńPieczarki cebulę u paprykę podsmażyć czy surowe rzucić do wody
OdpowiedzUsuńWrzucam surowe.
UsuńWiele razy robiłam tę zupę i bardzo polecam 🙂
OdpowiedzUsuńSuper przepis kolega b3dzie gotowal. Dzieki.
OdpowiedzUsuń