piątek, 1 sierpnia 2014

Pyszna sałatka wielowarzywna

U mnie od kilku dni ogórkowy szał. Robię przetwory na zimę. Na blogu u Kasi tutaj znalazłam fajny przepis na kolorową sałatkę i postanowiłam, że zrobię coś nowego. Warzywa wszystkie mam własne, dokupiłam tylko paprykę i zrobiłam. Nieco pozmieniałam proporcje i doprawiłam po swojemu. Sałatka jest przepyszna. Na zimę będzie jak znalazł do obiadu czy kanapki. 

składniki:

2,5 kg ogórków
2,5 kg młodej cukinii
1 kg cebuli
1 kg marchewki
1,5 kg czerwonej papryki
2 spore pęczki natki pietruszki

zalewa
1 czubata szklanka cukru
1 szklanka octu
2 szklanki oleju
3 łyżki soli kamiennej
1,5 łyżki mielonego pieprzu
3 łyżki mielonej słodkiej papryki

Przygotować warzywa. Ogórki obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć miąższ z pestkami***. Pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinie umyć i pokroić ze skórką na cieniutkie plastry. Użyłam cukinii żółtej i zielonej. Troszkę sobie pracę ułatwiłam i pomogłam szatkownicą do warzyw i cukinię oraz marchewkę przygotowałam z jej pomocą. Natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przygotować zalewę. Dokładnie wymieszać olej,ocet,cukier i przyprawy. Zalewą zalać warzywa. Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić na 12 godzin, w między czasie przemieszać całość kilka razy. Następnie sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoików. Dokładnie zakręcić. Słoiki wstawić do garnka zalać wodą na wysokość 2/3 słoika i pasteryzować ok 30 minut. Słoiki nie muszą się mocno gotować wystarczy aby lekko pyrakły.

Ilości warzyw, które podałam to już warzywa obrane i gotowe do krojenia, jedynie waga ogórków nieco inaczej bo to już ogórki obrane ale jeszcze nie wypestkowane. Ilość przypraw w zalewie można dać wedle uznania, ja wolę bardziej na słodko więc dałam więcej cukru i słodkiej papryki. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Sałatki wychodzi sporo, użyłam słoiki o różnej pojemności, w sumie zapełniłam słoiki o łącznej pojemności 8,5l. 

***Sałatka trafiła na listę naszych ulubionych i robie co roku i wypróbowałam różne wersje ogórków. Można zrobić jak poleca Kasia obrać i wydrążyć nasionka. Można pokroić w plastry cieńsze lub grubsze bez usuwania pestek, ogórki mogą być obrane lub ze skórką. Także wedle naszego gustu. Ja przyznam szczerze, że najbardziej pasuje mi wersja na szybko- ogórki bez obierania, daje ich 2 kg. Jak mam troszke więcej czasu to kroję nożem na grubsze plasterki a jak czasu mniej to szybko szatkuję na cienkie w szatkownicy do warzyw.

Polecam też:
Ogórkową sałatkę z marchewką, cebula i papryką
Sałatkę szwedzką

11 komentarzy:

  1. Apetycznie wygląda i również smakuje. Bardzo dobry i prosty przepis sprawdziłam ok.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zalewe mieszasz a nie podgrzewasz??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak mieszam, cukier trochę niedokładnie się rozpuszcza ale i tak wlewam zalewę do warzyw które odstawima na długi czas wiec wtedy do reszty się rozpuszcza

      Usuń
    2. Dziękuje za odpowiedz, zabieram się za sałatkę. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Przepyszna ta sałatka robię ją co roku!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy salatkę trzeba trzymać w lodówce??

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy chodzi o te 12 godzin na które odstawiamy sałatkę? to nie musi być w lodówce ale gdy by były duże upały warto postawić ją w chłodnym miejscu lub lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  6. pycha właśnie wczoraj zrobiłam napewno beda robić co rok

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można dać 1 szklankę oleju

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie można, ale też może być potem problem bo wyjdzie mniej zalewy a zalewa musi przykrywać warzywa w słoiku.

      Usuń