czwartek, 8 grudnia 2016

Zupa koperkowa z ryżem

Czasami lubię zjeść po prostu taką zwykłą ryżankę. Ryż zawsze gotuje w bulionie a nie osobno, dzięki temu zupka jest gęsta tak jak lubię. Tradycyjnie dodałam do niej marchewkę i wzbogaciłam dodatkiem aromatycznego koperku. 

składniki:

ok 2,2 l bulionu, u mnie drobiowy
1 szklanka białego ryżu
2 marchewki
1 pietruszka
5 łyżek posiekanego koperku

sól do smaku
śmietanka 30% lub mleko do zabielenia zupy

Bulion wlać do garnka i zagotować. Marchewkę i pietruszkę pokroić w drobną kostkę. Gdy bulion się zagotuje dodać pokrojone warzywa. Gotować ok 10 minut. Następnie dodać ryż i posiekany koperek. Zmniejszyć gaz i dalej gotować aż warzywa i ryż będą miękkie. Na koniec zupę zabielić śmietanką lub mlekiem, dosolić do smaku jak potrzeba. Jeśli zupa wyszła za gęsta to można dolać nieco bulionu.


1 komentarz:

  1. Uwielbiam koperek, a taka zupka na pewno jest pyszna i treściwa.

    OdpowiedzUsuń