niedziela, 21 czerwca 2015

Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem

Pyszne drożdżowe bułeczki wypełnione truskawkami i rabarbarem. Można je zrobić z różnymi dodatkami: z jagodami, serem, samymi truskawkami lub budyniem. Na wierzchu można posypać kruszonką, ja posypałam tylko tartymi migdałami. Z podanych składników wyszło 12 bułeczek.

składniki:

ciasto
3 szklanki mąki u mnie typ 500 Młyn Kopytowa
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
25 g świeżych drożdży
1 jajko
100 g masła
szczypta soli

dodatki
ok 450 g małych truskawek
100 g cienkiego młodego rabarbaru
białko do posmarowania
tarte migdały do posypania

Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Przygotować zaczyn. Do mleka pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i wymieszać, odstawić na 15 minut. Mąkę wymieszać z pozostałym cukrem i solą. Dodać jajko, zaczyn oraz letnie masło i wyrobić jednolite ciasto. Następnie ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Potem ciasto ponownie zagnieść i podzielić na mniej więcej równe części, u mnie 12. Każdą część ciasta uformować w kulkę a następnie spłaszczyć na placek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Ja ułożyłam po 6 szt na dużej blaszce z piekarnika ponieważ bułki jeszcze urosną. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. Truskawki opłukać usunąć szypułki, rabarbar drobniutko pokroić. Gdy ciasto podrośnie w każdym placku zrobić wgłębienie dnem szklanki. W każde wgłębienie włożyć truskawki i kawałeczki rabarbaru. Brzegi bułeczek posmarować białkiem, całość posypać tartymi migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 -170 C i piec ok 25 minut funkcja góra-dół aż bułki ładnie się przyrumienią. Po wystudzeniu oprószyć dobrze cukrem pudrem, można też polukrować.

Bułeczkom towarzyszy porcelana z kolekcji Martha Platin Porcelana Bogucice





2 komentarze: