Prosty dodatek do obiadku do mięsa zamiast ziemniaków. W postaci takiego puree z dodatkiem masła i śmietanki seler ma zdecydowanie łagodniejszy smak i dużo lepiej smakuje.
składniki:
2-3 średnie selery korzeniowe
2-3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
50 g masła
ok 100 ml śmietanki 30%
sól,pieprz
woda
mleko
Selery obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka. Dodać listki laurowe oraz angielskie ziele, odrobinę soli. Zalać wodą i mlekiem w proporcji 2 porcje wody i 1 porcja mleka. Dzięki temu seler będzie miał ładniejszy kolor i łagdniejszy smak. Gotować do miękkości. Gdy seler będzie już miękki odcedzić. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę dodając pokrojone na kawałeczki masło oraz śmietankę. Śmietanka nada kremowej konsystencji oraz ładny biały kolor. Zamiast śmietanki można dodać też mleko. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz