składniki:
ciasto
450 g mąki pszennej u mnie typ 500 Młyn Kopytowa
250 g zimnego masła
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
szczypta soli
masa budyniowa
1 l mleka
2 opakowania dużego budyniu waniliowego na 3/4 l mleka ( bez cukru )
4-5 łyżek cukru waniliowego
oraz
350 g małych truskawek
150 g rabarbaru
Truskawki opłukać i usunąć szypułki, rabarbar pokroić na małe kawałki, odstawić. Dużą blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, jedna większa ok 2/3 całego ciasta i druga mniejsza 1/3 ciasta. Kawałki ciasta zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez 1 godzinkę. W szklance mleka rozpuścić proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Wlać mleko wymieszane z proszkiem budyniowym i ugotować gęsty budyń. Gotowy budyń odstawić aby troszkę przestygł. W tym czasie większą część schłodzonego ciasta zetrzeć na grubych oczkach na dno przygotowanej formy. Na ciasto wylać ciepły budyń, ułożyć przygotowane truskawki i rabarbar. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 45-50 minut, funkcja góra-dół. Przed krojeniem ciasto dobrze wystudzić.
Polecam też:
Kruche ciasto z budyniowa pianką i truskawkami
Ciasto podane na talerzyku z kolekcji Martha Gold Porcelana Bogucice
Ciasto wygląda wspaniale, muszę wypróbować przepis (:
OdpowiedzUsuńPyyszne ! :) Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńCo sie stanie z tym budyniem w piekarniku? Jakos zgęstnieje?
OdpowiedzUsuńtak jeszcze bardziej zgęstnieje i tak zcali się a potem po wystudzeniu ciasto ładnie sie kroi
UsuńCzy zamiast truskawek można dać tylko rabarbar?
OdpowiedzUsuńTak
Usuńczy z pozostałych białek można zrobić piankę i dodać pod koniec pieczenia ❓
OdpowiedzUsuńNie wiem, nie próbowałam.
UsuńCzy jakczasto.bedzie podpieczone można dać ubitą pianę z białek i ponownie wstawić do piekarnika na10 minut ipodpiec czy niebardzo
OdpowiedzUsuńNie próbowałam z dodawaniem piany więc nie wiem.
Usuń