składniki:
3 jajka
3 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone
5-6 podłużnych biszkoptów
200 g truskawek
Truskawki zmiksować na mus, można ewentualnie dosłodzić nieco do smaku i odstawić. Jajka sparzyć. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać łyżką aby składniki się połączyły. Potem dodać ubite białka i ponownie wymieszać aby składniki się połączyły. Z przygotowanej masy , pokruszonych herbatników i truskawkowego musu skomponować własny deserek w pucharku lub szklaneczce.
Ja przygotowałam trzy duże deserki. Na dno każdego pucharka ułożyłam warstwami: masę z serka mascarpone i jajek, trochę pokruszonych biszkoptów, truskawkowy mus i tak dalej do wyczerpania składników.Na wierzchu deser udekorowałam chrupiącym dodatkiem w postaci przekąski owsiano-orkiszowej Granex. Małe chrupiące prostokąciki możemy zajadać same ale nadają się też jako dodatek do deserów.
Firma GRANEX istnieje na rynku od 1990 roku. Zajmuje się produkcją zdrowej żywności z pełnych ziaren zbóż – wafli, pieczywa lekkiego, płatków śniadaniowych oraz produktów o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. W swojej ofercie firma posiada m.in. pieczywo chrupkie z dodatkiem amarantusa idealne na pyszne zdrowe kanapeczki oraz wielozbożowe płatki śniadaniowe z błonnikiem i algami idealne na śniadanko ale też jako dekoracja do takich deserków jak moje truskawkowe tiramisu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz