składniki:
0,5 kg mięsa mielonego, zmieliłam łopatkę
1 kg białej kapusty
200 g białego ryżu
3-3,5 l wody lub bulionu
500 g gęstego przecieru pomidorowego
4 łyżki majeranku
3 listki laurowe
sól,pieprz
pęczek włoszczyzny (natka pietruszki,liść selera i pora)
olej do smażenia
Do garnka wlać wodę. Dodać listki laurowe, majeranek, sól i pieprz oraz pokrojoną włoszczyznę. Wszystko zagotować. W międzyczasie na patelni podsmażyć mięso mielone, krótko aby tylko zmieniło kolor. Gdy zawartośc garnka się zagotuje dodać podsmażone mięso mielone oraz ryż i dalej gotować. Białą kapustę pokroić w grubą kostkę i również dodać do zupy. Wszystko gotować aż ryż i kapusta będą miękkie. Zupę trzeba od czasu do czasu przemieszać ponieważ jest gęsta i ryż może się przypalić. Na koniec dodać przecier pomidorowy, zagotować. Doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba. Jeśli zupa jest zbyt gęsta należy dolać nieco wody/bulionu.
Jeśli używamy młodziutkiej kapusty dajemy ją pod sam koniec gotowania jak ryż będzie już prawie miękki aby się nie rozgotowała.
Zupka podana na talerzu z kolekcji Agawa Gold Porcelana Bogucice
Całkiem dobra zupa i pożywna
OdpowiedzUsuń