składniki:
8 jajek
5 dużych rzodkiewek
2 spore garście szpinaku
100 g sera sałatkowego w kostkach, u mnie Apetina czosnek i pietruszka
kilka kwiatów szczypiorku
2 łyżki mąki
sól,pieprz
masło do posmarowania formy
Rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szpinak drobno pokroić. Do miski wbić jajka, dodać mąkę oraz startą rzodkiewkę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany szpinak i ponownie wymieszać. Naczynie do tarty posmarować masłem i przelać masę jajeczną. Na wierzchu ułożyć kostki sera oraz posypać rozdrobnionymi kwiatkami szczypiorku. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25 minut, aż masa ładnie się zetnie i lekko przyrumieni.
Polecam też:
Frittatę z cukinią
Frittatę z mizuną i pomidorkami
Bardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuń