składniki:
230 g masła
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki, u mnie typ 500 Młyn Kopytowa
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
oraz
300 g rabarbaru
2 łyżki cukru
2 garście płatków migdałowych
Składniki na ciasto przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Do miski przełożyć masło i dodać cukier, utrzeć na puszystą masę. Cały czas ucierać i dodawać po jednym jajku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i posypać tartą bułką. Przełożyć ciasto, wierzch wyrównać zwilżoną we wodzie łyżką. Na wierzchu ułożyć pokrojony rabarbar, posypać cukrem i płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 40-45 minut aż ciasto ładnie się zarumieni na wierzchu. Po wystudzeniu można jeszcze posypać cukrem pudrem.
Talerzyk i filiżanka z kolekcji Twist White Porcelana Bogucice
Ciasto wyśmienite :) uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuń