niedziela, 24 maja 2015

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Sosik z duszonej wieprzowinki z dodatkiem pieczarek. Taki gulasz podaje zazwyczaj z kaszą jęczmienną lub gryczaną, można też podać z tłuczonymi ziemniakami lub kluskami. Do tego kiszony ogóreczek lub buraczki i mamy pyszny obiadek.




składniki:

700 g wieprzowiny (łopatka lub szynka lub kawałki gulaszowe)
300 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka majeranku
2-3 listki laurowe
sól,pieprz
gorąca woda
2 łyżki posiekanej natki
2 łyżki mąki pszennej
olej/smalec do smażenia

Wieprzowinę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na odrobinie tłuszczu aż zmieni kolor. Cebulę obrać i pokroić w pół plastry. Podsmażone mięso przełożyć do garnka. Dodać pokrojoną cebule oraz majeranek i liście laurowe. Wszystko zalać wodą aby przykryła mięso. Pieczarki przekroić na pół i również dodać do garnka. Dodać sól i pieprz do smaku. Wszystko dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie, jeśli podczas duszenia płyn za bardzo odparuje to podlać wodą. Gdy mięso będzie już miękkie zagęścić sos. Mąkę dokładnie wymieszać z odrobiną wywaru i dodać do sosu, dodać też natkę pietruszki i zagotować. Gulasz podałam z kaszą jęczmienną, buraczkami i kiszonym ogórkiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz