Zupkę szczawiową bardzo lubimy i często gości na naszym stole. Szczawiu mam sporo bo mam posiany w warzywniaczku więc nadwyżkę zamykam w słoiczkach. Potem wystarczy tylko zawartość słoiczka dodać do bulionu, zabielić śmietaną i mamy pyszną zupkę szczawiową zimową porą.
składniki:
1,5 kg szczawiu oczyszczonego, bez ogonków
ok 1 l wody
1-2 łyżki soli kamiennej
Szczaw dokładnie umyć i osączyć, drobno posiekać. Następnie pokrojony szczaw przełożyć do garnka i zalać wodą, dodać sól. Całość zagotować i gotować ok 10 minut. Szczawik przełożyć do słoiczków, dokładnie zakręcić i przewrócić do góry nogami, okryć ręcznikiem i zostawić do wystygnięcia.
Szczawik przekładam do słoiczków o pojemności ok 350 ml. Jeden słoiczek wystarczy na przygotowanie ok 2,5l zupki. Z tej ilości składników wychodzi ok 6-7 takich słoiczków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz