składniki:
1 gęsie jajo
2 garście świeżego szpinaku
2 duże kwiatki szczypiorku
sól ziołowa
1 płaska łyżka mąki
masło do smażenia
Białko oddzielić od żółtka i ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Żółtko wymieszać, dodać sól ziołową oraz mąkę, dodać też ubite białko. Wymieszać, można mikserem ale nie za długo aby tylko składniki się połączyły. Rozgrzać patelnię z odrobiną masła. Szpinak drobno pokroić i poddusić na maśle. Następnie wlać masę jajeczną. Wierzch posypać rozdrobnionymi kwiatami szczypiorku. Smażyć aż masa od spodu dobrze się przyrumieni a na wierzchu lekko zetnie. Następnie omlet przekręcić na druga stronę- zsunąć na duży talerz, przykryć patelnią i obrócić. Smażyć jeszcze chwilę aż omlet przyrumieni się od spodu. Zsunąć na talerz i podawać. Omlet można podać z keczupem, lub np. z dodatkiem warzyw.
Omlet podany na talerzu z kolekcji Sarsynia Porcelana Bogucice
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz