piątek, 31 maja 2024

Ciasto z masą serowo-jogurtową i truskawkami

Są truskawki więc trzeba to wykorzystać i powstało ciacho pełne truskawek. W sam raz na upalne dni. Do ciasta można wykorzystać inne sezonowe owoce i dobrać do nich odpowiednie smaki galaretki.




składniki:

biszkopt
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

masa serowo-jogurtowa z truskawkami
500 g zmielonego sera
400 g jogurtu naturalnego
2 galaretki truskawkowe
250 ml gorącej wody
400 g truskawek

na wierzch
2 galaretki truskawkowe
900 ml gorącej wody
ok 600 g truskawek

Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, następnie porcjami dodawać cukier. Cały czas ubijać aby cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie dodać żółtka oraz olej. Potem dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać szpatułką. Blaszkę 35x25 natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do blaszki i ładnie wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 C i piec do suchego patyczka, ok 25-30 minut, funkcja góra dół. Gotowy biszkopt wystudzić a potem przekroić na dwa blaty.
Przygotować masę serowo-jogurtową z truskawkami. Jogurt i ser przygotować wcześniej aby były w temepraturze pokojowej. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 250 ml goracej wody i odstawić do wystudzenia. Ser i jogurt przełożyć do miski i zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać wystudzone galaretki i całość dobrze zmiksować. Do miseczki odłożyć ok 1/4 masy ( będzie potrzebna do posmarowania drugiego blatu). Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do pozostałej masy, wymieszać. Masę wstwić do lodówki aby delikatnie stężała i dała się ładnie rozprowadzić po cieście. Blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć jeden blat ciasta. Na ciście rozsmarować tężejącą masę z truskawkami, przykryć drugim blatem biszkoptu. Wstawić do lodówki aby masa bardziej stężała.
Kolejne dwie galaretki rozpuścić w 900 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Truskawki pokroić w plasterki. Wierzch ciasta posmarować cienko  wcześniej odłożoną masą (1/4 masy). Ułożyć pokrojone truskawki, dokładnie uszczelnić szczeliny między ciastem a blaszką. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Gdy galaretki będa już tężejące zalać wierzch ciasta. Ponownie wstawić do lodówki aby całość dobrze stężąła. 


poniedziałek, 27 maja 2024

Sałatka z truskawkami i halloumi

Kolejna uczta z serkiem halloumi w roli głównej. Sezon truskawkowy więc połączyłam go z truskawkami. Polecam pyszne zestawienie. Serek halloumi podobnie jak camembert świetnie smakuje i dobrze komponuje się z wieloma składnikami.


składniki:

4 garście porwanej sałaty masłowej
ok 20 truskawek
2 kostki sera halloumi (450 g)
3 garście płatków migdałowych

sos
5 łyżek oleju z pestek winogron
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżeczka sosu balsamicznego
odrobina świeżego startego imbiru

Składniki na 3 porcje. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni, odstawić do wystudzenia. Składniki sosu dokładnie wymieszać i odstawić. Na talarzach ułożyć porwaną sałatę. Truskawki przekroić na pół i ułożyć na sałacie. Ser halluomi pokroić na grubsze plastry i zrumienić na patelni. Porwać na mniejsze kawałki i ułożyć pomiędzy truskawkami. Całość posypać uprażonymi wcześniej płatkami migdałowymi i skropić sosem. Od razu podawać.


niedziela, 5 maja 2024

Sernik z białą czekoladą

Polecam pyszny, kremowy sernik z dodatkiem białej czekolady. Wykorzystałam jeszcze zapasy mrożonej jagody kamczackiej. Masa bardzo fajnie komponuje się z kwaskowatymi owocami. Sernik można też zrobić bez dodatku owoców. Jeśli wolicie bardziej słodkie ciasta sernik można dodatkowo polać polewą z białej czekolady. 




składniki:

1 kg sera, u mnie zmielony z wiaderka dobrej jakości
5 jajek
3/4 szklanki cukru
200 g białej czekolady
200 ml śmietanki 30 %
1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
250 g jagody kamczackiej
herbatniki kakaowe do wyłożenia formy

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymierach 24x24 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć herbatnikami. Do rondelka wlać śmietankę, podgrzać i rozpuścić w niej białą czekoladę, odstawić do przestudzenia. Do miski wbić jajka i dodać cukier, ubić na puszystą masę aby cukier całkowicie sie rozpuścił. Następnie porcjami dodawać zmielony ser. Potem dodać budyń w proszku a na koniec przestudzoną czekoladę rozpuszczoną w śmietance. Zmiksować do połączenia składników. Masę przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu posypać owocami jagody kamczackiej. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec ok 90 minut aż wierzch się przyrumieni. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.