piątek, 28 lutego 2025

Karkówka duszona z pieczarkami

Pyszna propozycja na prosty obiad. Kawałki karkówki duszone w sosie z dodatkiem cebuli i pieczarek.  Taką duszona kakrówkę można podać z dowolnymi dodatkami. Pasują tutaj ziemniaki, różne kluseczki a także kasze. 



składniki:

ok 1 kg karkówki 
2 średnie cebule
360 g pieczarek
2 listki laurowe
1 łyżka majeranku
sól,pieprz
ok 1,2 l gorącej wody
3 łyżki mąki ryżowej lub pszennej

Karkówkę pokroić w większą kostkę. Cebule pokroić w półplastry. Pieczarki pokroić w grubsze plasterki. W garnku partiami przesmażyć kawałki karkówki, nie dodawałam tłuszczu bo wytopiło się z karkówki. Podsmażoną karkówkę przełożyć na talerz. Następnie do garnka wrzucić pokrojoną cebulę i pieczarki i chwilę podsmażyć. Potem do garnka wrzucić ponownie podsmażoną karkówę. Zalać gorąca wodą. Dodać listki laurowe oraz sól. Dusić aż mięso będzie miękkie. Jeśli płyn za bardzo odparował można dolać trochę wody. Pod koniec duszenia dodać majeranek, doprawić solą i pieprzem do smaku. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i zagęścić sos. Gotową karkówkę podałam z kluseczkami, buraczkami z papryką i cebulą oraz kiszonym ogórkiem.


niedziela, 9 lutego 2025

Deser Shreka

Deser, który stworzyłam inspirując się ciastem Shrek. Składa się z kilku warstw. Są pokruszone herbatniki, kiwi, masa z galaretki i skyru oraz delicja zalana galaretką. Prosty i pyszny a do tego ładnie się prezentuje. Z podanych składników wyszło mi  6 deserków ale wszystko zależy od pojemności szklaneczek/pucharków.




składniki:

2 zielone galaretki u mnie agrestowe
500 g skyru naturalnego
6 ciastek delicja
5-6 herbatników maślanych
3 duże kiwi
woda do rozpuszczenia galaretek

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperature pokojowej. Przygotować galaretki. Jedną galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody a drugą w 450 ml. Odstawić do wystudzenia. Przygotować 6 szklaneczek/pucharków.  Herbatniki drobno pokruszyć i wrzucić na dno każdego pucharka. Kiwi obrać i pokroić w małą kosteczkę. Przełożyć mniej wiecej po równo do każdego pucharka. Skyr przełożyć do miski. Zmiksować, cały czas miksować i dolewać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 250 ml wody. Odstawić aż masa zacznie delikatnie gęstnieć, można na kilka minut wstawić do lodówki. Następnie przełożyć do pucharków. Na wierzchu każdego deseru ułożyć ciastko delicię. Wstawić do lodówki do stężenia. Potem wierzch deserów zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w 450 ml wody. Ponownie wstawić do lodówki do stężenia.