niedziela, 5 maja 2024

Sernik z białą czekoladą

Polecam pyszny, kremowy sernik z dodatkiem białej czekolady. Wykorzystałam jeszcze zapasy mrożonej jagody kamczackiej. Masa bardzo fajnie komponuje się z kwaskowatymi owocami. Jeśli wolicie bardziej słodkie ciasta sernik można dodatkowo polać polewą z białej czekolady. 




składniki:

1 kg sera, u mnie zmielony z wiaderka dobrej jakości
5 jajek
3/4 szklanki cukru
200 g białej czekolady
200 ml śmietanki 30 %
1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
250 g jagody kamczackiej
herbatniki kakaowe do wyłożenia formy

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymierach 24x24 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć herbatnikami. Do rondelka wlać śmietankę, podgrzać i rozpuścić w niej białą czekoladę, odstawić do przestudzenia. Do miski wbić jajka i dodać cukier, ubić na puszystą masę aby cukier całkowicie sie rozpuścił. Następnie porcjami dodawać zmielony ser. Potem dodać budyń w proszku a na koniec przestudzoną czekoladę rozpuszczoną w śmietance. Zmiksować do połączenia składników. Masę przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu posypać owocami jagody kamczackiej. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec ok 90 minut aż wierzch się przyrumieni. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. 


poniedziałek, 15 kwietnia 2024

Tarta na cieście francuskim

Moja pierwsza tarta na cieście francuskim. Spód uformowałam w kształt prostokąta aby stworzyć na nim fajną kompozycję. Można też wykorzystać po prostu formę do tarty. Proste a zarazem cieszy oko. Polecam też tradycyjną tartę na kruchym cieście, ze szparagami i ricottą.



składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
ok 9 grubszych zielonych szparagów
5 pomidorków koktajlowych
2 jajka
3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

Przygotować szparagi, odłamać twarde części i ugotować al'dente, wystudzić. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwinąć ciasto francuskie. Brzegi ciasta zawinąć do środka i utworzyć wyższe brzegi (ok 1,5 cm) żeby masa nie wypłynęła. Ciasto nakłuć widelcem aby nie wyrosło podczas pieczenia. Do miski wbić jajka. Białkiem posmarować cały uformowany spód tarty. Blaszkę ze spodem wstawić do nagrzanego na 200 C piekarnika i podpiec aby ciasto podrosło i delikatnie się zaczęło rumienić. Do jajek dodać śmietanę i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Na podpieczony spód wylać masę jajeczno-śmietanową. Pomidorki przekroić na pół a ugotowane szparagi na mniejsze kawałki i ułożyć z nich kompozycję na tarcie. Posypać suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Ponownie wstawić do piekarnika i piec na 180 C aż masa całkowicie zetnie.


wtorek, 26 marca 2024

Biała kiełbasa zapiekana na kiszonej kapuście

Polecam fajny i prosty przepis na danie z białą kiełbasą w roli głównej. Biała kiełbasa zapiekana na kiszonej kapuście owinięta jest plastrami wędzonego boczku. Danie bardzo smaczne i sycące nie tylko na Wielkanoc.


składniki:

7 surowych białych kiełbas
1 kg kiszonej kapusty
ok 150 g wędzonego boczku w długich cienkich plastrach
2 cebule
2 łyżki majeranku
2 listki laurowe
pieprz
400 ml bulionu
olej do smażenia
musztarda sarepska do posmarowania kiełbasek

Cebule obrać i pokroić w niedużą kostkę. Kiszoną kapustę posiekać drobniej. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać kiszoną kapustę. Dokładnie wymieszać. Całość doprawić majerankiem i pieprzem, dodać też listki laurowe i chwilę razem smażyć. Potem zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego i ładnie wyrównać. Kapustę polać bulionem. Białą kiełbasę nakłuć wykałaczką lub czubkiem noża w kilku miejscach. Każdą kiełbaskę owinąć wędzonym boczkiem, kiełbasa nie musi być owinęta w całości. Owinięte kiełbasy ułożyć na kapuście. Na wierzchu posmarować delikatnie musztardą sarepską. Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec 40 minut. Potem naczynie odkryć i piec jeszcze 10 minut aby kiełbaski się przyrumieniły. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.


sobota, 23 marca 2024

Kryształek na biszkopcie

Fajne kolorowe ciasto, które przyciąga wzrok. Galaretki lubią chyba wszyscy a tutaj jest ich sporo. Masa to zmielony ser z wiaderka czyli taka jak w wielu moich sernikach na zimno. Zamiast zmielonego sera można również wykorzystać jogurt naturalny lub serek homogenizowany albo śmietanę.


składniki:

biszkopt
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju rzepakowego

masa serowa z galaretkami
1 kg zmielonego sera u mnie z wiaderka
2 galaretki pomarańczowe
3 różne galaretki (u mnie żółta, rubinowa i zielona)
gorąca woda do rozpuszczenia galaretek

Przygotować kolorowe galaretki, najlepiej dzień wcześniej. Każdą galaretkę rozpuścić osobno w ok 250 ml gorącej wody i przelać do płaskiego naczynia. Odstawić do stężenia.
Zmielony ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej.
Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, następnie porcjami dodawać cukier i cały czas ubijać aby się całkowicie rozpuścił. Następnie dodawać porcjami żółtka oraz olej. Potem dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać delikatnie szpatułką. Masę przełożyć do natluszczonej i posypanej tartą bułką blaszki o wymiarach 35x25. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka, ok 25-30 minut, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić a potem przekroić na dwa blaty.
Przygotować masę serową. Dwie galaretki pomarańczowe rozpuścić w 250 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Wcześniej przygotowane galaretki pokroić w niedużą kostkę. Zmielony ser przełożyć do miski i zmiksować. Cały czas miksować i powoli wlewać wystudzone galaretki. Miksować aż składniki się połączą. Następnie dodać pokrojone galaretki i wymieszać delikatnie łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć jeden blat biszkoptu i wyłożyć masę serową z galaretkami. Ładnie wyrównać i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki aby całość dobrze stężała. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Polecam też inne podobne przepis z kolorowymi galaretkami:
Puszysty serniczek z galaretkami
Śmietanowiec
Ciasto cygańskie ścieżki