niedziela, 22 września 2024

Rolada z cukinii

Kolejna przekąska w postaci rolady. Tym razem rolada z dodatkiem cukinii. Nadziałam ją serkiem i wędzonym łososiem ale zamiast łososia można użyć jakiejś chudej wędliny lub całkowicie pominąć a do serka dodać drobno pokrojone rzodkiewki, szczypiorek lub kolorową paprykę.


składniki:

500 g młodej cukinii
100 g żółtego sera, u mnie gouda
5 jajek
sól,pieprz
350 g serka śmietankowego
200 g wędzonego łososia
olej do posmarowania
ewentualnie 1-2 łyżki jogurtu naturalnego

Cukinię razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie posolić i przełożyć na sikto aby sok ociekał, na ok 1 godzinę. Po tym czasie cukinię dobrze odcisąć z soku. Przełożyć do miski. Dodać ser żółty również starty na tarce o grubych oczkach oraz jajka. Dokładnie wymieszać, delikatnie doprawić solą i pieprzem. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować cieniutką wartwą oleju. Wyłożyć masę i równomiernie rozsmarować na papierze. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż masa dobrze się zetnie i delikatnie przyrumieni ok 20-25 minut. Po upieczeniu wystudzić. Ładniejszą stroną ułożyć do dołu. Posmarować serkiem, jeśli jest zbyt gęsty dodać trochę jogurtu aby lepiej się rozprowadzał. Serka już nie doprawiałam bo łosoś jest słonawy. Na serku ułożyć plastry wędzonego łososia. Zwinąć ściśle w roladę. Owinąć w folię spożywczą lub papier do pieczenia, schłodzić w lodówce.

Polecam również:
Roladę serową z indykiem i szpinakiem
Roladę szpinakową


środa, 18 września 2024

Gulasz z indyka z fasolką i marchewką

Kupiłam udźce z indyka. Najczęściej mięso to przeznaczam do mielenia zamiennie z łopatką wieprzową. Tym razem jednak mięsko pokroiłam w kostkę i zrobiłam taki gulasz czy potrawkę, nawet nie wiem jak nazwać, z dodatkiem marchewki i fasolki.  Bardzo smaczne i proste danie a mięso z udźca w kawałkach również bardzo szybko się robi.


składniki:

800 g mięsa z udźca indyka (bez kości i skóry)
2 marchewki (ok 200g)
300 g fasolki szparagowej, u mnie żółta i zielona
1 duża cebula
sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 garście posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oleju kokosowego
ok 1 l gorącej wody
2-3 łyżki mąki ryżowej

Mięso z indyka pokroić w większą kostkę. Fasolkę szparagową pokroić na mniejsze kawałki, marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju kokosowego i partiami podsmażyć mięso, krótko aby tylko zmieniło kolor. Przełożyć na talerz. Do ranka dodać 1 łyżkę oleju i zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać pokrojoną marchewkę i fasolkę. Wszystko razem podsmażyć. Do warzyw wrzucić mięso i całość zalać gorącą wodą. Dodać słodka papryke oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dusić aż składniki będą miękkie. Pod koniec dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Sos zagęścić mąka ryżową wymieszaną z niewielką ilością wody. Gulasz podałam z kaszą pęczak oraz sałatką z ogórków

Polecam też:
Pulpety z indyka w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Pieczeń z indyka z serem i szpinakiem
Indyk duszony z porem i marchewką





piątek, 6 września 2024

Makaron z cukinią i kurczakiem

Cukinia nadal króluje w naszych posiłkach. Tym razem w towarzystwie makaronu. Pyszne duże rurki w kremowym sosie z dodatkiem kawałków kurczaka i cukinii. Szybko się robi i szybko znika z talerza.



składniki:

500 g makaronu, u mnie grube rurki ( rigatoni )
500 g piersi z kurczaka
600 g młodej cukinii
3 łyżki oleju kokosowego
400 ml śmietanki 30 %
2 garście posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

Nastawić wodę na makaron. Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Cukinię także pokroić w niedużą kostkę. Na patalni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego i podsmażyć mięso, niedługo aby zmieniło kolor. Podsmażone mięso przełożyć na talerz. Na patelni ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć pokrojoną cukinię. Następnie cukinię zalać śmietanką. Dodać podsmażonego kurczaka. Doprawić do smaku solą i pieorzem. Całość gotwać aż sos zgęstnieje a cukinia będzie miękkka. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Makaron ugotować al'dente, osączyć z nadmiaru wody i wrzucić do sosu. Dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze, posypać natką i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.