składniki:
300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
250 g mąki krupczatki
250 g miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
150 ml gęstej śmietany 18%
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść miękkie elastyczne ciasto. Gotowe ciasto mośna trochę schłodzić w lodówce. Następnie z ciasta uformować małe kuleczki o wielkości pasującej do foremki, żeby ciasto za duzo nie wystwało ze skorupki. Ja posiadam maszynkę do wypieku i robiłam kuleczki z ciasta o wadze 5-6 g. Kuleczki wkładać do maszynki i piec na złoty kolor, u mnie mniej więcej 6-7 minut. Upieczone łupinki odłożyć do wystudzenia. Następnie odkroić wystające ciasto i nadziewać dowolnym kremem sklejając dwie połówki w jeden orzeszek. Posypać cukrem pudrem i można zajadać.
krem orzechowy do orzeszków
2 szklanki obranych orzechów, u mnie włoskie
1 szklanka mleka
0,5 szklanki cukru pudru
200 g miękkiego masła
Szklanka do odmierzana produktów o pojemności 250 ml. Orzechy można użyć włoskie lub laskowe lub może być mieszanka. Orzechy zmielić w rozdrabniaczu. Mleko zagotować i gorącym zalać zmielone orzechy. Odstawić aby orzechy napęczniały i masa wystygła. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem następnie porcjami dodawać wystudzone orzechy. Gotową masą napełnić połówki orzeszków i skleić w jeden orzeszek, odstawić do lodówki do schłodzenia.
Orzeszki można także nadziać masą kajmakową lub budyniową z dodatkiem mielonych orzechów lub migdałów.