Polecam przepis na pyszną szyneczkę na kanapkę. Szyneczka gotowana jest dwukrotnie tylko kilka minut jednak jest mięciutka i soczysta, bez żadnej chemii i sztucznych dodatków. Polecam na co dzień jak i na świąteczny stół.
składniki:
szynka wieprzowa o masie do 1,5 kg
3 l wody
4-5 listków laurowych
3 łyżki majeranku
1 łyżka ziarenek jałowca Kamis
5 ząbków czosnku
1 cebula
6 łyżek soli
3 łyżki majonezu
Szynkę wieprzową umyć i wrzucić do garnka, zalać wodą. Dodać wszystkie przyprawy oraz majonez. Wszystko zagotować i gotować tylko 8 minut. Zostawić do wystygnięcia na min.6 godzin. Po upływie 6 godzin znowu zagotować i gotować 8 minut. Zostawić do wystygnięcia. Ja zazwyczaj szynkę gotuję pierwszy raz wieczorem a drugi raz dopiero rano lub odwrotnie. Po wystygnięciu wyjąć z garnka, osączyć z płynu i można kroić na plastry na kanapkę.
Polecam też:
Schab gotowany
Wygląda bajecznie!
OdpowiedzUsuńwygląda i smakuje bajecznie:)
UsuńSprawdziłem.Wyszła bardzo dobra.Przepis ten wypróbowałem już kilka razy.Dołożyłem jeszcze trochę innych składników tak na wyczucie,szczególnie pieprzu.Pycha.
UsuńJerzy
I tak też smakuje,robie ją kilka razy w roku od paru lat
Usuńz chęcią wypróbuję przepis, bo szyneczka wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAlex_M
baaaaaaaaardzo sympatycznie, mam nadzieje,z e to rpawdziwe zdjęcia.. wygląda jak ta gotowana od Henryka Kani:)
OdpowiedzUsuńoczywiście że zdjęcia jak najprawdziwsze i moje, polecam zrobić i sie przekonać że samemu też można zrobić apetyczną szyneczkę
UsuńCzy przez te 6 godzin trzymać szynkę w tej wodzie w której się gotowała?
OdpowiedzUsuńtak szynkę trzyma się w tej wodzie w której się gotowała minimum 6 godzin
UsuńCzyli zostawiam w wodzie, woda ostygnie i do lodówki prawda?Bo chyba nie może tak lezec miesko długo. Ile można przechowywać taka szynkę?
UsuńNie ja trzymam normalnie na kuchence , nie chowam do lodówki z tą wodą. A szyneczka u mnie najdłużej leżała ok tygodnia.
UsuńDziękuję, wjedzie na świąteczny stół lub sylwestrowy.
UsuńNawey dwa razy po 5 minut wystarczy wiem bo robilem wielokrotnie polecam
Usuńnajlepsza szyneczka polecam
Usuńnie wierze że wystarczy 18 min całego gotowania żeby nie była surowa :(
OdpowiedzUsuńJa też nie wierzyłem - co prawda ja gotowałem z innego przepisu 2 x po 15 ale wychodzi sucha. Tym razem ugotuje ją 2 x po 10 minut.
UsuńWystarczy ;) Zaświadczam ;)
UsuńWystarczy tez robilam schab i tez gotowalam 3x po 5 min i byl dobry
Usuńwspaniała robiłam bajecznie dobra
Usuń8+8 zawsze było 16
UsuńTo prawda ja gotuję 2 razy po 5 min z innego przepisu zarówno schab jak i szynke i jest ugotowana nie zdazylo mi się żeby była surowa.
UsuńSzynka jest pyszna. Polecam ten przepis. Miałam wątpliwości czy taki czas gotowania wystarczy. Postanowiłam jednak zaufać autorce przepisu i faktycznie, wystarczy. Koniec z kupowanymi wędlinami o jednym smaku i prawie zerowej zawartości mięsa. Dziękuję i będę regularnie zaglądać.
OdpowiedzUsuńMam pytanie,czy nie trzeba peklować? szynka wygląda różowo jakby była peklowana.
OdpowiedzUsuńnie szynka nie jest peklowana , szyneczka zaraz po rozkrojeniu jest różowa ale jak chwilke poleży na talerzu robi się taka szarawa co można nawet zauważyć już na tym drugim zdjęciu z jałowcem Kamis
Usuńwystarczy do zestawy przypraw dołożyć 2 łyżki cukru. Nie będzie szarzeć.
Usuńdziękuję za podpowiedź muszę wypróbować przy następnej szyneczce
Usuńrobiłam rewelacyjna też nie wierzyłam że po kilkunastu minutach jest gotowa.super
OdpowiedzUsuńRobiłam na poprzednie Święta Bożego Narodzenia i w tym roku też zrobię :) Wspaniały smak, byłam z siebie dumna że udała mi się tak pyszna szynka gotowana. Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło i cieszę się że szyneczka smakowała:)
Usuńczy z mięsa mrożonego też taka dobra?
OdpowiedzUsuńtak jest równie dobra, ja robię z mrożonego a mogę nawet powiedziec że głównie z mrożonego, mięsko mamy własne i zawsze rozbieramy całą tuszę lub półtuszę, część mięska typu szynki, boczek wędzimy a resztę zamrażam
UsuńŚwietny przepis, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńZrobię na święta Moniko
OdpowiedzUsuńCzy mozesz napisac po co ten majonez i czy jest konieczny?
OdpowiedzUsuńtaką dostałam recepturę od znajomej i jej sie trzymam bo szyneczka bardzo dobra , majonez jest składnikiem marynaty i chodzi tu według mnie o względy smakowe, czy trzeba go dodawać ? ja jeszcze nie robiłam bez majonezu ale czytałam w internecie przepisy bez majonezu a niektórzy dawali dodatkowo lub zamiast majonezu musztardę
UsuńZrobiłem dokładnie wg przepisu, ale wyszła sucha. W smaku rewelacja, ale jednak sucha dość i od razu jest szara. Niestety ani przez chwilę nie była różowiutka. Gdzie może tkwić problem? :(
OdpowiedzUsuńskoro było robione zgodnie z przepisem to myślę że problem może tkwić w mięsku, może nie pochodziło z młodej sztuki i dlatego wyszło bardziej suche a z kolorem bywa różnie i nie wiem od czego to zależy, moja też nieraz wychodzi szarawa jednak to nie zmienia smaku ani soczystości, na zdjęciu akurat udało mi sie uchwycić różowy kolor ale na drugim zdjęciu kolor różowy juz zanika choć zdjęcia były robione w ciągu kilku minut
UsuńWitam. Wyszła szara ale smaczna i swojska. Świetny przepis wyjściowy, do następnej dodam chrzan do zalewy. Odrobinę podsuszona ale dziś ciężko o dobre mięso. Teraz pora na schab 2x5 minut. Obawiam się,że jak każdy schab będzie suchy ale na górę chrzan czy borówka i od razu lepiej.
OdpowiedzUsuńRobiłam.Pyszna!!! Polecam.
OdpowiedzUsuńWitam Mam pytanko czy wiążesz ,sznurujesz tą szynkę ?? czy mięsko jest tak luźno wrzucone do wody ??
OdpowiedzUsuńja nigdy nie wiązałam, po prostu wrzucam kawałek do zalewy i tyle ale myśłe że można np.włożyć szynke w siatke czy obwiązać sznurkiem aby nadac jej ładniejszy kształt
Usuńrobiłam wg.przepisu jest pycha,teraz sąsiadki biją sie o przepis
OdpowiedzUsuńdziś gotujemy w/g przepisu ale opinie damy po świętach :D
OdpowiedzUsuńgotuje ta szyneczke od lat...naprawde polecam....ja dodaje jeszcze pieprz duzo pieprzu 2-3 lyzki i dwie lyceczki musztardy :) u mnie juz sie gotuje ,zapach zwala z nog :)
OdpowiedzUsuńMożna dać trochę mniej soli?
OdpowiedzUsuńnieco mniej mozna dać ale szyneczka nie jest za słona, sól sprawia w zalewie ze mięsko kruszeje
UsuńDziękuję za informację :)
UsuńJak długo można trzymać taką szynkę w lodówce? Czy można ewentualnie zamrozić?
OdpowiedzUsuńu mnie zawsze stoi kilka dni po prostu aż zjemy, co do mrożenia to nie wiem nigdy nie miałam potrzeby jej zamrozić ale myślę że nie powinno jej to zaszkodzić
UsuńA próbował ktoś z golonką?
Usuńz golonką nie wiem czy by sie udało nie próbowałam, w sumie pod tłustą skórką jest ładnie chude mięsko
UsuńTo się okaże, bo właśnie czeka na drugie gotowanie. Dam znać co z tego wyszło.
OdpowiedzUsuńGoloneczka wyszła super. Różowa, soczysta i przepyszna. Mój kawałek był bez skóry i tłuszczu, samo mięsko. Ważył 0,5 kg, związany w siatkę. Proporcje podzieliłem na trzy. Polecam wszystkim, warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za informację, kiedyś napewno skorzytam :)
UsuńWitam, a czy czas gotowania się zmniejszył na 0,5 kg mięsa, czy pozostał taki sam? Dorota
UsuńWitam. Ten sam przepis proponuję do schabu. Pyszny!!!
OdpowiedzUsuńtak schabik też robiłam i też przepis jest na blogu
UsuńCzy ktoś próbował z indyka? Albo będzie za suche?
OdpowiedzUsuńniestety nie próbowałam z indykiem ale faktycznie moze byc suchawe
UsuńAb mięsko było różowe proponuję dodać sól peklowaną :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńtak gotuję się w tej samej zalewie i zostawia w niej do wystudzenia
UsuńWitam mam pytanie czy drugi raz gotuje się ją w tym samym wywarze ?.
OdpowiedzUsuńtak gotuję się w tej samej zalewie i zostawia w niej do wystudzenia
UsuńJa w ten sposób robiłam również łopatkę, zarówno jedno jak i drugie mięsko wyszło super. Polecam :)
OdpowiedzUsuńłopatkę zawyczaj przeznaczam do mielenia ale może kiedyś też zrobię gotowaną
UsuńTrochę Pani namieszałem wpisami :) dziękuje za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńnieszkodzi :)
UsuńWitam. Czy szyneczkę gotujemy pod przykryciem czy bez? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńja gotuje przykryte ale uchlona pokrywka a potem juz po ugotowaniu przykrywam całkowicie i tak zostawiam
UsuńCzy cebulę i czosnek wrzucić w całości czy pokroić
OdpowiedzUsuńczosnek i cebulę wrzucamy całe, nie trzeba kroić
UsuńIle dni można ja trzymać w lodówce by była jadalna
UsuńJa trzymamok 3-4 dni i wszystko jest ok
UsuńJest pyszna,ale ja gotuję tylko 6 min.Potem ponieważ mamy małą wędzarnię,wędzimy ok 2 godzin.Cóż dodać?- "Smak dzieciństwa"
OdpowiedzUsuńdziękuje za świetny pomysł muszę i ja uwędzić, musze sobie gdzies zapisać żebym nie zapomniała wcześniej szyneczki przygotować :)
UsuńMięsko wkładamy do zimnej wody? A nie odda za dużo smaku, próbował ktoś wkładać na wrzątek żeby zamknąć smaki w mięsku?
OdpowiedzUsuńTez tak sadze
UsuńNie odda smaku, ale też nie wchlonie przypraw ani soli.
UsuńWygląda wspaniale. Ja też nie kupuję wędlin, bo co domowe, to najlepsze. Ten przepis zapisuję i z pewnością zrobię taką szynkę :)
OdpowiedzUsuńTak zastanawiam sie, po co ten majonez??????
OdpowiedzUsuńjak juz pisałam wyżej w komentarzach taki dostałam przepis i się go trzymam bo szyneczka jest pyszna, majonez pewnie nadaje też troche smaku zalewie, w internecie widziałam przepisy z musztardą zamiast majonezu
UsuńWłaśnie dzisiaj taką szynkę pałaszujemy, zrobiłam ja wg tego przepisu i jest pyszna. Wędlina z marketu niech się schowa.
OdpowiedzUsuńNa zimną czy na gorącą wodę wkładamy mięso ?
OdpowiedzUsuńja wkładam na zimną
UsuńPyszna wyszła łopatka -dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńzarazbede próbowal,jeszcze ciepła troszke:)
OdpowiedzUsuńJa zrobilam bez jalowca ,bo w sklepie nie bylo i rowniez jest pycha. ��
OdpowiedzUsuńA wlasnie sie zastanawialam czy mozna ,bo w Szwecji znalezc nie moge
UsuńPo wyciągnięciu trzeba dać do lodówki?
OdpowiedzUsuńtak po drugim gotowaniu i wystygnięciu wyciągamy i możemy robić od razu kanapki a szyneczkę przechowujemy w lodówce
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńA jak mam mniejsza szynkę tak ok 1kg to gotuje krócej czy tak samo? Czy wkładam do mniejszej ilości wody?
ja jak robiłam to gotowałam tak samo i przy tej samej ilości składników do zalewy
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńja też mam pytanko, a jak się ma szynkę większą dokładnie 2,3kg to trzeba modyfikować ten przepis czy będę musiała ją pokroić?
Trzeba rozkroić, taka jest za duża. Moja mama zrobiła kiedyś taką większą i była w środku surowa bo się niedogotwała. Być może dłuższe gotowanie by pomogło ale nie mam pewnosci bo nie próbowałam dlatego też radzę mniejszą szyneczkę.
UsuńA czy mięsko może być zamrożone?
OdpowiedzUsuńzamrożone może być ale przed gotowaniem trzeba rozmrozić
UsuńSzynka wyszła bardzo dobra 2.5kg podzieliłem Pani przepis stosownie do wagi mojej szynki i zwiększyłem czas gotowania 2 razy po 15 minut a robiłem szynkę po raz pierwszy dziękuje za przepis i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwłaśnie ją gotuję według przepisu pachnie rewelacyjnie mam nadzieje ze tez bedzie smakowac rewelacyjnie napewno napiszę
OdpowiedzUsuńPo pierwszym gotowaniu szynka może leżec dłużej niż 6 godzin np 18 godzin ?
OdpowiedzUsuńMoże dłużej leżeć a nawet lepiej jak poleży więcej niż te 6 godzin. U mnie najdłużej leżała 15 godzin więc myślę, że i 18 spokojnie może być.
UsuńChyba za długo gotowałem bo nie wyszła taka różowa tylko cała szara w przekroju.
OdpowiedzUsuńSzynka wychodzi raczej szarawa ewentualnie po przekrojoneiu może byc lekko różowa tak jak moja ale i tak zaraz zrobi się szara. Aby była różowa trzeba by ją zapeklować.
UsuńA niby dlaczego miała by być różowa
UsuńProszę napisać czy przyprawy odmierzamy łyżką czy łyżeczką ?
OdpowiedzUsuńW przepisie wyraźnie napisałam łyżka więc odmierzamy łyżką :)
UsuńWitam, czy mozna wczesniej obsmażyć mięso? Na patelni aby sie zamknęło? Planuje zrobić z tego przepisu ale wczesniej obsmażyć z kazdej strony . Co Wy na to ? Dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNigdy nie obsmażałam więc nie wiem ale w kuchni wszelkie modyfikacje są dozwolone także proszę próbować.
UsuńDziękuję za szybką odpowiedź. Spróbuje
Usuńdziekuje za przepis szyneczka wyszla super.
OdpowiedzUsuńRewelacyjny smak! Apetyczny wygląd !
OdpowiedzUsuńPo dodaniu cukru do zalewy ( wystarczą 2 łyźeczki ) mięso nie szarej.
Polecam
Super przepis,już parę razy robiłam dodaje jeszcze 2 łyżki cukru aby nie była szara.Polecam wszystkim
OdpowiedzUsuńCzy można na tym wywarze coś jeszcze ugotować czy raczej to wszystko do wyrzucenia? Jest bardzo aromatyczny ale dodałam ten majonez i musztardę w innym wypadku użyłabym do żurku, a tak? Wykorzystujecie do czegoś, bardzo proszę o szybką odpowiedź bo zaraz ostatnie gotowanie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa wylewam. Jest słony i jeszcze ten pływający majonez.
UsuńWłaśnie, gdyby nie ten majonez pomyślałam że można by było dodać ziemniaki w kostkę kiełbasę groch i zrobić taka Ala grochówkę. Ziemniaki przejmą sól i można dodać odrobinę wody. ;) Dziękuję za szybką reakcję, to ja sobie tu na blogu przycupnę.
UsuńCzy zamiast ziarenek jalowca moga byc owoce jalowca?
OdpowiedzUsuńTak, ja mówię ziarenka jałowca ale dokładnie to są owoce jałowca.
Usuńgdzie można kupić siatkę do wędlin.
OdpowiedzUsuńJa u siebie kupuje na ryneczku, można kupić na metry. A tak to trzeba szukac po większych sklepach a najszybciej kupić w jakimś sklepie internetowym gdzie mają wszytko do przygotowania wyrobów własnych.
UsuńDo przepisu dodaję 1-2 łyżki cukru - szynka zachowuje wtedy piękny kolor - cukier ma własciwości peklujące, nie wyczuwa się go w smaku; dodaję jeszcze pieprz i pieprz ziołowy do smaku, pycha
OdpowiedzUsuńczy w ten sposób można zrobić również karczek?
OdpowiedzUsuńJa nie próbowałam ale wiele osób tym sposobem robi karczek, schab czy łopatkę a nawet tu w komentarzach jakiś pan polecał i golonkę. Mi kakrówki troche szkoda, wole upiec.
UsuńMożna robić też pierś z indyka
OdpowiedzUsuńJa robię w ten sposób karczek,szynkę,schab.Robię galaretę z rosołu i zalewam schab i mam super schab w galarecie.Polecam.
OdpowiedzUsuńNie wierzyłam, że 16min wystarczy. Przepyszna, 100% mięsa w mięsie. Nie mogę odpędzić rodziny od półmiska. 😋
OdpowiedzUsuńMam pytanie, czy ten czas gotowania 8 minut liczymy od zagotowania się mięsa i potem wyłączamy? Przepraszam, ale jestem totalnym laikiem i wolę się upewnić 😬
OdpowiedzUsuńTa od momentu zagotowania, gotujemy 8 minut i wyłączamy.
UsuńSzynka po prostu super
OdpowiedzUsuńPodane ilości to łyżki stołowe czy łyżeczki?
OdpowiedzUsuńŁyżki.
UsuńStołowe
UsuńSzynka wyszła rewelacjna, soczysta i krucha, a robiłam kilka razy z innych przepisów i nigdy nie wyszła tak smaczna, jak Twoja. Obawiałam się zbyt dużej ilości soli - 6 łyżek, ale wyszła w sam raz. Jestem Ci wdzięczna za tak wspaniały przepis. Od dzisiaj numer 1 na liście. ��
OdpowiedzUsuńCzy ta szynka to mięso z szynki surowe czy taka szynka do zaparzenia?
OdpowiedzUsuńMięso z szynki surowe się gotuje 2 razy po 8 minut. Parzy sie wędzonki.
UsuńDziękuję
UsuńRobiłem wg tego przepisu szynkę, karkówkę, schab, filety z kurczaka, indyka i boczek - za każdym razem - pychota!!! Zestaw przypraw można modyfikować - ważna jest proporcja sól/woda, reszta - kwestia smaku. Zamiast majonezu można dodać łyżkę octu jabłkowego/winnego i łyżkę oliwy. 100/100 wychodzi pycha! :)
OdpowiedzUsuńWitam. Mam pytanie, czy jak do jednego garnka dam dwie szynki, każda o wadze 1.5 kg, to czy mam podwajać składniki i wydłużać czas gotowania?
OdpowiedzUsuńBędę wdzięczna za odpowiedź.
Zalewę trzeba raczej dać x2 bo jedna dwóch szynek nie przykryje, poza tym zalewa tez nadaje smak. A co do gtowania to gotowałabym normalnie.
Usuń