poniedziałek, 9 grudnia 2013

Sałatka śledziowa

Prosta i pyszna sałatka śledziowa, która często gości na naszym świątecznym stole. Doskonała na wigilijny stół ponieważ zawiera postne składniki. Do pozostałej sałatki z wigilijnej kolacji można dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i już mamy nieco inną sałatkę na świąteczny stół.

składniki:

5-6 płatów śledziowych
3 kwaskowe jabłka 
6 jajek ugotowanych na twardo
1 puszka zielonego groszku
5-6 ogórków kiszonych
1 słoik marynowanych grzybków lub pieczarek (350ml)
1 cebula  
majonez

Śledzie wcześniej wymoczyć w wodzie aby pozbyć się słonego smaku i pokroić w kostkę. Jabłka i cebulę obrać i pokroić również w kostkę. Marynowane grzyby osączyć z zalewy octowej, można przepłukać wodą, pokroić w kostkę. Ugotowane jajka i kiszone ogórki również pokroić w kostkę. Do miski dodać wszystkie pokrojone składniki i osączony z zalewy groszek.Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać majonez i jeszcze raz wymieszać. Odstawić do lodówki na min. godzinkę dla wymieszania smaków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz