niedziela, 17 maja 2015

Zupa z czerwonej soczewicy

Pyszna, gęsta i sycąca zupka z czerwonej soczewicy z dodatkiem kiełbaski. Ja bardzo lubię zupki grochowe więc ta zupka bardzo mi smakuje. Soczewica podczas gotowania nieco się rozpada i fajnie zagęszcza zupę. Jeśli ktoś nie lubi tak gęstych zupy trzeba dolać nieco więcej bulionu.

składniki:

250 g czerwonej soczewicy
250 g gęstego przecieru pomidorowego
2,5 l bulionu
400 g cienkiej kiełbasy
600 g obranych ziemniaków
2 listki laurowe
2-3 łyżki majeranku
sól, pieprz

Do garnka wlać bulion i zagotować. Dodać listki laurowe. Ziemniaki pokroić w kostkę i również wrzucić do garnka. Wszystko zagotować i gotować ok 10 minut. Soczewicę przepłukać wodą. Dodać do garnka. Wlać przecier pomidorowy, dodać majeranek. Wszystko gotować aż soczewica i ziemniaki będą miękkie. Cienką kiełbasę pokroić w pół plasterki i zarumienić na patelni. Dodać do garnka pod koniec gotowania. Doprawić solą i pierzem do smaku.



1 komentarz:

  1. Lubię takie kremowe zupy, a soczewica to mój ulubiony strączek do zup :) Zawsze robię z niej zupy w wersji wegetariańskiej i je uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń