składniki:
ciasto naleśnikowe
2 szklanki mleka
1 szklanka wody, może być gazowana
2 jajka
ok 3 szklanek mąki pszennej
2 łyżki oleju
duża szczypta soli
farsz
600 g karkówki
1 czerwona cebula
1 średnia czerwona papryka
1 średnia marchewka
1 puszka mix fasoli z cieciorką Bonduelle
1 słoiczek przecieru pomidorowego ( 300 ml )
sól,pieprz
słodka papryka
oregano
olej do smażenia
oraz
starty ser żółty do posypania
Składniki na naleśniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować. Gdyby ciasto wyszło za gęste dolać ciut wody lub mleka, ciasto powinno swobodnie rozpływać się po patelni. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki.
Przygotować farsz. Mięso zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać mięso mielone i smażyć aż mięso zmieni kolor. W międzyczasie marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy mięso zmieni kolor dodać startą marchwkę oraz przecier pomidorowy. Całość dusić aż odparuje większośc płynu, do smaku doprawić przyprawami. Paprykę pokroić w drobną kostkę, fasolę z cieciorką osączyć z zalewy. Gdy większość płynu odparuje dorzucić paprykę i fasolę z cieciorką. Dusić jeszcze chwilę, jeśli potrzeba doprawić jeszcze do smaku.
Gotowym farszem nadziać naleśniki. Zwinąć w rulon i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać startym serem i zapiekać aż ser się rozpuści.
Polecam też inne naleśniki z mięsem:
Naleśniki z kurczakiem i brokułem
Pomidorowe naleśniki z mięsem mielonym
Lubię i często przygotowuję takie ;)
OdpowiedzUsuńSuper Smakuje
OdpowiedzUsuń