składniki:
500 g karkówki
0,5 l wody
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
1-2 łyżki tartego chrzanu, u mnie chrzan ze słoiczka Społem
sól,pieprz
2 listki laurowe
Karkówkę zmielić na grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać jajko i bułkę tartą, do smaku doprawić solą i pieprzem. Do garnka wlać wodę i zagotować z listkami laurowymi. Zwilżonymi rękoma formować małe kuleczki z przygotowanej mięsnej masy i wrzucać na wrzątek. Dodać chrzan, sól i pieprz do smaku i wszystko gotować ok 10-15 minut. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i odrobiną wywaru. Zagęścić sos. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotowe pulpeciki podałam z tłuczonymi ziemniaczkami i buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz