składniki:
ciasto
350 g mąki pszennej, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki oleju Rapso
kruszonka
50 g masła
50 g cukru
20 g mąki Młyn Kopytowa
50 g tartych migdałów Back Mit
oraz
truskawki ok 500 g
Przygotować kruszonkę. Do miski przełożyć masło, cukier, mąkę i migdały. Wszystko połączyć rozcierając w palcach. Gotową kruszonkę odstawić. Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuścić i posypać tartą bułką. Przygotować ciasto. W jednej misce połączyć wszystkie składniki suche a w drugiej składniki mokre. Następnie wymieszać zawartość obu misek. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki. Na wierzchu ułożyć truskawki, moje były duże więc przekroiłam je na pół. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut, do suchego patyczka.
Pysznie wygląda ;) Lubie takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńA można użyć zwykłej mąki z Lidla tortowej, zwykłego oleju rzepakowego i zmielonych migdałów z Lidla?
OdpowiedzUsuńoczywiście jak najbardziej nie ma żadnych przeszkód, ja zaproponowałam akurat te produkty ponieważ je testuję
UsuńStosowany w spożywce cukier to nie 'cukier waniliowy' jak każdy mówi (a większość myśli, że tak jest naprawdę), a cukier WANIL I N OWY - aromat uzyskany chemicznie łudząco przypominający wanilię... Przykre ale prawdziwe. Zwykły cukier potraktowany chemią.
OdpowiedzUsuńP.S
Przepis godny wypróbowania. :)
dziękuję bardzo za informacje, dobrze o tym wiem ja używam tylko domowego cukru waniliowego który sama robie :) zapomniałam tylko podlinkować składnik< tu przepis na domowy cukier waniliowy http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2014/12/domowy-cukier-waniliowy.html
Usuń