składniki:
1 kg marchewki
450 g groszku mrożonego
woda
sól, cukier
1 kopiasta łyżka masła
2 łyżki mąki
Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną marchewkę przełożyć do garnka, zalać wodą aby przykryła marchewkę. Dodać masło, przykryć i gotować aż marchewka będzie prawie miękka. Potem dodać groszek, wymieszać i jeszcze chwilę gotować aż warzywka będą całkowicie miękkie ale żeby się nie rozpadały. Do smaku dodać troszkę soli i cukru. W warzywach powinno zostać ok 1/3 płynów jeśli za bardzo odparowały podczas gotowania dolać nieco wody. Mąkę wymieszać w odrobinie wody i zagęścić całość. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu.
Nic nowego całe życie tak robię i w domu też mama tak robiła stary przepis jak świat.
OdpowiedzUsuńtak przepis stary i znany ale jednak wiele osób korzysta bo jeszcze nie robili :)
UsuńJeszcze nie robiłam ale chętnie sprubuje
OdpowiedzUsuń