składniki:
500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
450 ml letniej wody
50 g świeżych drożdży
1 garść ziaren słonecznika
1 garść ziaren dyni
1/2 szklanki otrębów orkiszowych
1 szklanka płatków śniadaniowych jęczmiennych Lubella
1/2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
Do dużej miski pokruszyć drożdże. Dodać cukier i wlać letnią wodę. Wymieszać aby drożdże się rozpuściły. Dodać ziarna słonecznika i dyni oraz otręby. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Płatki jęczmienne pokruszyć na mniejsze kawałki. Gdy drożdże już ruszą dodać mąkę wymieszaną z solą oraz pokruszone płatki jęczmienne. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste i lepkie, jeśli wyszłoby zbyt suche i nie można połączyć składników należy dolać jeszcze troszkę wody. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Keksówkę 30x10 natłuścić masłem. Wyrośnięte ciasto wymieszać i przełożyć do keksówki ,wierzch ładnie wyrównać zwilżoną łyżką. Foremkę z ciastem odstawić na ok 10 minut aby ciasto podrosło (aby była pełna keksówka). Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 55 minut, funkcja góra-dół. Po upieczeniu chlebek przełożyć na kratkę do wystudzenia. Aby skórka na wierzchu nie była zbyt twarda posmarować wodą.
Kanapki na śniadanie sprawdzają się doskonale. Można zrobić je z ulubioną wędliną, z pastą którą przygotujemy w czasie gdy będzie piekł się nasz chlebek czy po prostu z kotletem który pozostał nam z obiadu. Ja akurat wykorzystałam resztki smażonego kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych Lubella.
Gotowe kanapki wystarczy zapakować, włożyć do torby czy plecaka i można zjeść gdy tylko najdzie nas ochota. Na na ławce na podwórku, na spacerze, w pracy czy w szkole.
Ja często po prostu biorę kanapkę i wychodzę na podwórko, zasiadam na ławce i zajadam a potem ruszam do swoich obowiązków :)
Fajna ta kanapka:)
OdpowiedzUsuń