składniki:
700 g filetów śledziowych solonych a'la matjas
400 g śmietany 18% lu 12 % (1 duży kubek)
2 łyżki tartego chrzanu
1 duża czerwona cebula
2 garście suszonej żurawiny, u mnie Helio
świeżo zmielony czarny pieprz
Filety śledziowe wymoczyć wcześniej aby pozbyć się słonego smaku. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Dodać suszoną żurawinę, śmietanę i chrzan. Wszystko dokładnie wymieszać. Wymoczone wcześniej śledzie pokroić na małe kawałki. Przełożyć do sosu i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na dobę do lodówki aby smaki się przegryzły.
przepysznie! :O muszę koniecznie spróbować! :D
OdpowiedzUsuńnapewno sprubuję
OdpowiedzUsuń