składniki:
naleśniki
3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 duża szczypta soli
1 szczypta cukru
1 jajko
2 łyżki oleju + olej do smażenia
farsz
700-800 g świeżego szpinaku
200 g fety
3 łyżki śmietany
sól, pieprz Kamis
2-3 ząbki czosnku
masło do smażenia
sos beszamelowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
2 szklanki mleka
sól,pieprz
gałka muszkatołowa
słodka papryka do posypania
Przygotować ciasto naleśnikowe - dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki, gdyby ciasto wyszło zbyt gęste dolać trochę mleka lub wody. Gotowe ciasto odstawić. Szpinak umyć i dobrze osączyć, drobno posiekać. Rozgrzać patelnię z ok 3 łyżkami masła, wrzucić szpinak i odparować wodę. Doprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać także rozkruszoną fetę i śmietanę, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. Następnie usmażyć naleśniki. Każdego naleśnika posmarować masą szpinakową. Dowolnie zwinąć ( może być w rulon lub jak krokiety) i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Przygotować sos beszamelowy na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Wlać 2 szklanki mleka doprawić solą, gałką muszkatołową i odrobiną pieprzu. Sos gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje. Gotowym sosem polać naleśniki ułożone w naczyniu żaroodpornym, posypać odobiną słodkiej papryki i zapiec w piekarniku na 175 C aż wierzch ładnie się przyrumieni.
Polecam też:
Zielone naleśniki
Naleśniki kukurydziane ze szpinakiem
ciekawa propzycja naleśników
OdpowiedzUsuń