poniedziałek, 23 grudnia 2024

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i camembertem

Pyszna kolorowa sałatka z kurczakiem. Tym razem kurczaka podałam w towarzystwie pomarańczy, camemberta i granatu. Użyłam piersi smażonej ale można również użyć mięska przygotownego na grillu elektrycznym. Z podanych składników wychodzą 3 porcje sałatki (na zdjęciu jest półmisek z 2 porcjami).


składniki:

5-6 garści mieszanki porwanych sałat
300g piersi z kurczaka
bułka tarta+czarny sezam do panierowania
1 małe jajko
sól, pieprz
słodka papryka
czosnek granulowany 
olej do smażenia
1 serek camambert (120g)
1 pomarańcza
pestki granatu do posypania

sos
6 łyżek oleju z ostropestu lub słonecznikowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżeczka miodu

Pierś pokroić w paski. Oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem granulowanym. Następnie panierować w jajku oraz bułce tartej wymieszanej z czarnym sezamem. Usmażyć na oleju na złoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę. Pomarańczę obrać i pokroić na małe kawałki. Camemberta pokroić na małe trójkąciki. Usmażonego kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone składniki ułożyć na porwanej sałacie. Posypać pestkami granatu. Składniki sosu wymieszać i polać sałatkę. Można podawać.


sobota, 21 grudnia 2024

Sernik z mlekiem zagęszczonym

Do tego sernika przymierzałam się już dawno ale tak jakoś wyszło, że go jeszcze nie zrobiłam. Była ochota na słodkie a akurat miałam ser w wiaderku i puszkę słodzonego mleka do wykorzystania więc nadszedł moment na wypróbowanie przepisu. Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu. Zrobiłam go bez żadnego spodu ale można wykorzystać herbatniki lub zrobić kruchy spód. Sernik z mlekiem skondensowanym jest jak dla mnie idealnie słodki i ma bardzo delikatną puszystą konsytencję. Na pewno go jeszcze upiekę.



składniki:

1 kg zmielonego sera, u mnie z wiaderka dobrej jakości
5 jajek
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530 g)
szczypta soli
2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g)

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Do miski przełożyć ser, dodać mleko zagęszczone oraz żołtka, zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać budynie i ponownie zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do masy serowej. Wymieszać delikatnie łyżką. Masę przełożyć do blaszki 24x24 natłuszczonej masłem. Ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnka nagrzanego na 175 C i piec ok 60 minut aż wierzch delikatnie się przyrumieni. Zostawić w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu można polać polewć czekoladową lub delikatnie oprószyć cukrem pudrem.


czwartek, 31 października 2024

Kurczak pod pierzynką z warzyw

Pyszna propozycja na obiad. Pierś kurczaka zapieczona jest pod pierzynką z warzyw. Wykorzystałam czerwoną paprykę, cukinię oraz czerwoną cebulę. Do tego pyszne ziemniaczki i surówka.



składniki:

3 piersi z kurczaka po ok 250 g
przyprawa gyros
1 czerwona cebula ok 100 g
pół czerwonej papryki ok 100 g
kawałek młodej cukinii ok 200 g
olej do smażenia
ser żółty do posypania
sól, pieprz
maso do posmarowania naczynia

Pokroić warzywa, cukinię (razem ze skórką) i paprykę w niedużą kostkę a cebulę w półprastry. Pokrojone warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości oleju żeby delikatnie zmiękły. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Każdą pierś kurczaka przekroić wzdłuż na dwa plastry mięsa. Oprószyć z obu stron pryprawą gyros. Następnie mięso obsmażyć z obu stron, krótko tylko żeby zmieniło kolor. Podsmażone mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym masłem. Na każdym plastrze mięsa ułożyć porcje podsmażonych warzyw. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać 20 minut. Następnie posypać startym serem i zapiekać jeszcze chwilę aż ser się rozpuści.  Gotowego kurczaka padawać z dowolnymi dodatkami, u mnie pieczone ziemniaki i surówka z kalarepy.


poniedziałek, 21 października 2024

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Sezon warzywny w moim warzywiaku już zakończony. Z ostatnich zebranych pomidorów zrobiłam zupę krem. Do pomidorów dorzuciłam jeszcze paprykę , czerwoną cebulę oraz marchewkę. Warzywa wcześniej upiekłam w piekarniku, z takich pieczonych zupa zupełnie inaczej smakuje.


składniki:

1,5 kg mięsistych pomidorów
1 nieduża czerwona papryka
1 średnia marchewka
2 średnie czerwone cebule
ok 750 ml bulionu
oliwa do skropienia
100 ml śmietanki 30 %
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1 łyżeczka cukru
sól
bazylia

Pomidory przekroić na pół, wykroić ewentualne zgrubienia po ogonku. Paprykę również przekroić na pół i wydążyć gniazdo nasienne. Cebule przekroić na pół a marchewkę w plasterki.  Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pokrojone warzywa. Pomidory oraz paprykę ułożyć skórką do góry. Wszystkie warzywa delikatnie skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20-30 minut aż skórka na pomidorach zacznie delikatnie brązowieć. Zawartoś blaszki razem ze sokiem, który puściły warzywa przełożyć do garnka. Zalać bulionem. Dodać cukier oraz wędzoną paprykę. Całość gotować ok 10 minut. Potem zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać śmietankę, do smaku doprawić solą oraz bazylią. Gdyby zupa była za gęsta można dolać więcej bulionu. Gotową zupę podałam z grzankami.