Na ochłodę polecam pyszny koktajl owocowy z arbuza i brzoskwiń. Arbuz jest bardzo wodnisty więc nie potrzeba dodawać żadnej wody czy też mleka. Oczywiście arbuza można połączyć też z innymi owocami.
składniki:
500 g arbuza bez skóry i pestek
4 duże brzoskwinie
do smaku cukier brązowy
Owoce wsześniej dobrze schłodzić w lodówce. Brzoskwinie obrać ze skórki i razem z arbuzem pokroić na kawałki. Wszystko zmiksować, można dosłodzić jeśli trzeba ale ja nie dosładzałam bo brzoskwinki były bardzo słodkie. Przelać do szklaneczek i podawać:)
poniedziałek, 5 sierpnia 2013
niedziela, 4 sierpnia 2013
Szaszłyki z morszczukiem
Szaszłyki nie tylko dobrze smakuja ale też pięknie sie prezentują zwłaszcza z dodatkiem kolorowych warzyw. Zazwyczaj warzywa łączę z kurczakiem ale dla odmiany zrobiłam wersję z rybką. W takim wydaniu szaszłyki sa równie pyszne.
składniki:
400 g filetów z morszczuka
1 mała zielona cukinia
1 mała żółta cukinia
1 papryka czerwona
2 cebule
1 łyżeczka przyprawy do ryb
5 łyżek oleju
3 łyżki soku z cytryny
przyprawa grill ziołowy Kamis do warzyw
olej do skropienia warzyw
Przygotować marynatę. Wymieszać 5 łyżek oleju, 3 łyżki soku z cytryny i 1 łyżeczkę przyprawy do ryb. Filety morszczuka pokroić na małe kawałki i wrzucić do marynaty, dokładnie wymieszać aby marynata pokryła rybę. Odstawić na min.1 godzinkę, ja zawsze przygotowuję wcześniej i wstawiam na noc do lodówki. Od cukinii odkroić końcówki i pokroić na plastry. Z papryki usunąć nasiona i pokroić na kawałki. Cebule obrać i pokroić na ćwiartki, można rozdzielić na mniejsze kawałki. Pokrojone warzywa włożyć do miski, skropić olejem i posypać przyprawą grill ziołowy, dokładnie wymieszać. Na patyki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie warzywa i kawałki ryby. Podpowiadam aby rybki nie dawać na końcach bo jak już jest mięciutka to rozdziela sie na kawałeczki i nieraz spada z patyka. Najlepiej umieścić ją między warzywami. Szaszłyszki grillować ze wszystkich stron aż ładnie się zarumienią.
składniki:
400 g filetów z morszczuka
1 mała zielona cukinia
1 mała żółta cukinia
1 papryka czerwona
2 cebule
1 łyżeczka przyprawy do ryb
5 łyżek oleju
3 łyżki soku z cytryny
przyprawa grill ziołowy Kamis do warzyw
olej do skropienia warzyw
Przygotować marynatę. Wymieszać 5 łyżek oleju, 3 łyżki soku z cytryny i 1 łyżeczkę przyprawy do ryb. Filety morszczuka pokroić na małe kawałki i wrzucić do marynaty, dokładnie wymieszać aby marynata pokryła rybę. Odstawić na min.1 godzinkę, ja zawsze przygotowuję wcześniej i wstawiam na noc do lodówki. Od cukinii odkroić końcówki i pokroić na plastry. Z papryki usunąć nasiona i pokroić na kawałki. Cebule obrać i pokroić na ćwiartki, można rozdzielić na mniejsze kawałki. Pokrojone warzywa włożyć do miski, skropić olejem i posypać przyprawą grill ziołowy, dokładnie wymieszać. Na patyki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie warzywa i kawałki ryby. Podpowiadam aby rybki nie dawać na końcach bo jak już jest mięciutka to rozdziela sie na kawałeczki i nieraz spada z patyka. Najlepiej umieścić ją między warzywami. Szaszłyszki grillować ze wszystkich stron aż ładnie się zarumienią.
Botwinka z majerankiem zabielana śmietaną
Botwinka czyli pyszna lekka zupka z młodych czerwonych buraczków. Moja wersja jest z majerankiem i koniecznie zabielona śmietaną. Zupkę można zajadać samą, z jajkiem lub z ziemniakami.
składniki:
600-700 g botwiny ( buraczki, łodygi, można dorzucic także liści trochę jak ktoś lubi)
ok 2 l wody lub bulionu
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
2 liście laurowe
sól
3 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżki śmietany 12%
2-3 łyżki mąki pszennej
Młode buraczki obrać i pokroić z łodygami liści. Zalać to wszystko wodą lub bulionem, dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać przyprawy: majeranek, liść laurowy oraz sól do smaku. Gotować aż buraczki będą miękkie. Śmietanę wymieszać z odrobiną wywaru oraz mąką i wlać do garnka. Dodać sok z cytryny. Wszystko zagotować i gotować jeszcze 3 minuty.
składniki:
600-700 g botwiny ( buraczki, łodygi, można dorzucic także liści trochę jak ktoś lubi)
ok 2 l wody lub bulionu
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
2 liście laurowe
sól
3 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżki śmietany 12%
2-3 łyżki mąki pszennej
Młode buraczki obrać i pokroić z łodygami liści. Zalać to wszystko wodą lub bulionem, dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać przyprawy: majeranek, liść laurowy oraz sól do smaku. Gotować aż buraczki będą miękkie. Śmietanę wymieszać z odrobiną wywaru oraz mąką i wlać do garnka. Dodać sok z cytryny. Wszystko zagotować i gotować jeszcze 3 minuty.
czwartek, 1 sierpnia 2013
Koktajl brzoskwiniowo-bananowy z truskawkową wkładką
składniki:
4 duże brzoskwinie
1 duży dojrzały banan
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
1-2 łyżki cukru waniliowego
kilka mrożonych truskawek
Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Banana obrać ze skórki i też pokroić. Owoce zmiksować blenederem, dosłodzić cukrem waniliowym i dodać jogurt. Dokładnie wymieszać. Nalać do szklaneczek, ale nie do pełna i wrzucić po 2-3 mrożone truskawki.
Subskrybuj:
Posty (Atom)