środa, 15 listopada 2017

Pasta jajeczna z tuńczykiem

Zamiast wędlin na kanapkach doskonale sprawdzają się różne pasty. Wystarczy zmiksować lub rozdrobnić składniki, dorzucić jogurt lub majonez i pyszne smarowidło gotowe.  Polecam połączenie jajek i tuńczyka.

składniki:

5 jajek
1 puszka tuńczyka w kawałkach
2-3 łyżki majonezu lub jogurtu
sól,pieprz do smaku

Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek.  Tuńczyka osączyć z zalewy i przełożyć do rozdrabniacza. Dodać pokrojone na kawałki jajka oraz majonez lub jogurt. Wszystko zmiksować na gładką masę. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Gdy nie mamy rozdrabniacza czy blendera można po prostu tuńczyka rozdrobnić widelcem a jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wszystko wymieszać. Gotową pastę podawać z ulubionym pieczywem.

Polecam też:
Pastę z czerwonej fasoli i tuńczyka



poniedziałek, 13 listopada 2017

Krem z pieczonych buraków

Na blogu dużo już różnych przepisów na zupy kremy ale po raz pierwszy krem z buraka. Intensywnie czerwony, kremowy, z dodatkiem jabłka. Wspaniale smakuje i wspaniale prezentuje sie na talerzu.

składniki:

ok 1 kg pieczonych buraczków czerwonych
1 cebula
1 marchewka
2 średnie ziemniaki
1 kwaskowe jabłko
ok 1,2 l bulionu
1 łyżka masła
sól
sok z cytryny

Buraki należy wcześniej upiec. Ja wybieram takie równiej wielkości aby równomiernie się upiekły. Owinąć folią i piec do miękkości w 180 C ok 60-90 minut w zależności od wielkości buraków. Upieczone buraki obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć marchew, cebulę i ziemniaki. Dodać pokrojone buraki oraz jabłko. Zalać bulionem. Gotować do miękkości. Zestawić z ognia i zmiksować na gładki krem. Do smaku doprawić solą i sokiem z cytryny. Gdyby krem wyszedł zbyt gęsty można dolać bulionu. Gotową zupkę podałam z keksem jogurtu i prażonym słonecznikiem.

czwartek, 9 listopada 2017

Ślimaczki drożdżowe ze szpinakiem

Pyszne ślimaczki nadziane szpinakiem z ciasta jak na pizzę. Można je podać z keczupem lub sosem czosnkowym, będą także smakowały z czerwonym barszczykiem.



składniki:


ciasto
3 szklanki mąki
1 szklanka letniej wody
50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
duża szczypta soli

farsz
1 łyżka masła
450 g świeżego szpinaku
125 g fety
pieprz
3-4 łyżki domowego keczupu

Przygotować ciasto. W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Mąkę wymieszać z solą i dodać rozpuszczone drożdże oraz olej. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.
Przygotować farsz. Szpinak drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojony szpinak. Smażyć aż szpinak zmniejszy swoją objętość i odparuje większość wody. Następnie dodać pokruszoną fetę. Doprawić do smaku pieprzem, można też dodać czosnek granulowany. Farsz wystudzić.
Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt (ok 45x38). Posmarować keczupem a następnie rozłożyć farsz szpinakowy. Zwinąć ściśle w roladę wzdłuż dłuższego boku. Następnie ostrym nożem pokroić w plastry o grubości ok 1,5-2 cm. Ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto się przyrumieni ok 15-20 minut, funkcja góra dół.

poniedziałek, 6 listopada 2017

Krem z dyni z jabłkiem i pomarańczą

Kremowa zupa z dyni na słodko, z dodatkiem jabłka oraz pomarańczy. Oprócz soku z pomarańczy polecam dodać też na talerz odrobinę startej skórki dzięki temu zupa zyska mocniejszy aromat pomarańczy.

składniki:

700 g dyni, u mnie hokkaido bez pestek i skóry (skórę obrałam bo nie była zbyt ładna)
1 duże kwaskowe jabłko
1 duża pomarańcza
ok 1,5 szklanki bulionu warzywnego
śmietanka lub mleczko kokosowe

Dynię pokroić w kostkę. Jabłko obrać i pokroić w ćwiartki, wykroić gniazdo nasienne. Pokrojone składniki przełożyć do garnka. Zalać bulionem, ja najpierw wlałam 1 szklankę. Gotować do miękkości. Następnie dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Całość zmiksować blenderem na gładką masę. Gdyby zupa wyszła za gęsta dolać jeszcze bulionu. Do smaku zabielić zupę śmietanką lub mleczkiem kokosowym. Można to zrobić od razu w garnku lub na talerzu. Przed podaniem posypać jeszcze odrobiną drobno startej skórki z pomarańczy.