poniedziałek, 25 lutego 2019

Chleb orkiszowo-żytni

Ostatnio dużo piękę różnych chlebków. Mieszam co mi wpadnie w rękę, różne mąki i ziarna. W tym przepisie wykorzystałam mąkę orkiszową i żytnią oraz ziarna słonecznika.



składniki:

300 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
200 g mąki żytniej typ 2000
130 g aktywnego zakwasu
ok 400 ml letniej wody
ok 1/2 szklanki ziaren słonecznika
2 łyżki oleju
1 łyżka soli

W misce wymieszać zakwas, olej i wodę. W drugiej misce wymieszać mąki, sól i ziarna słonecznika. Zawartość obu misek połączyć i wyrobić jednolite ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięca, aby mniej więcej podwoiło objętość. Następnie ciasto wygazować (wymieszać) i przełożyć do natłuszczonej keksówki 30x10. Wierzch ładnie wyrównać zwilżoną we wodzie łyżką i posypać ziarnami słonecznika. Keksówkę z ciastem ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż keksówka będzie pełna. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50 minut, funkcja góra-dół aż wierzch się ładnie przyrumieni. Po upieczeniu wystudzić na kratce, aby skórka na wierzchu była miękka gorący chleb posmarować wodą.




1 komentarz:

  1. Cudny, ostatnio robiłam pszenno - żytnio -orkiszowy chętnie wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń