Sezon na maliny trwa więc trzeba korzystać. Polecam tartę z kremem czekoladowym i malinami. Do kremu można dodać ulubioną czekoladę. Jeśli mamy ładne duże maliny można je ładnie ułożyć, jeśli są drobne jak moje wystarczy po prostu rozsypać po tarcie.
składniki:
kruche ciasto
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
krem
250 g serka mascarpone
150 ml śmietanki 30%
2 tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej
350 g malin
Ze składników zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Ciasto piec aż dobrze się zrumieni, ok 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym na 200 C, funkcja góra-dół. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę ubić. Serek mascarpone wymieszać szpatułką i porcjami dodawać bitą śmietanę. Potem do masy dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, ułożyć maliny i schłodzić.
Uwielbiam małe pomidorki koktajlowe. Co roku mam posadzone kilka lub kilkanaście krzaków. W tym roku mam zwykłe czerwone i żółte w kształcie gruszki. Takie małe pomidorki świetnie smakują i pięknie prezentują się w sałatkach.
składniki:
3 garście porwanej sałaty
10 pomidorków koktajlowych żółtych
14 pomidorków koktajlowych czerwonych
100 g fety
4 łyżki słonecznika Kresto
6 łyżek oleju Rapso
przyprawa do sałatek młynek
Składniki na dwa talerze. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę, ja dałam mix masłowej i rukoli. Na sałacie ułożyć przekrojone na pół pomidorki i pokrojoną w kostkę fetę. Wszystko posypać słonecznikiem, oprószyć przyprawą do sałatek z młynka i skropić olejem.
Cukinia to przepyszne warzywo z którego da się zrobić mnóstwo pyszności. Doskonale nadaje się do faszerowania, wystarczy tylko wydrążyć miękki miąższ z pestkami i nadziać pysznym farszem. Ja swój farsz zrobiłam z mięsa mielonego i pieczarek.
składniki:
2 średnie młode cukinie po ok 700 g, u mnie zielona i żółta
500 g mięsa mielonego
200 g pieczarek
1 cebula
zioła włoskie
sól
do posypania ser żółty
olej do smażenia
Cukinie dokładnie umyć, osuszyć, odkroić końcówki. Przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ z pestkami tworząc łódeczki. Pieczarki pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone oraz pieczarki. Wszystko razem dusić, doprawić do smaku solą i ziołami. Odparować nadmiar wody. Farsz przełożyć do łódeczek z cukinii, na wierzchu posypać startym żółtym serem. Zapiekać ok 30- 40 minut na 180 C aż cukinie będą miękkie a wierzch lekko się przyrumieni.
składniki:
kruche ciasto
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
nadzienie
2-3 duże gruszki
2 jajka
180 g śmietany 18%
100 g cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
Ze składników zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kule owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i wylepić formę na tartę. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki a potem w plasterki. Śmietanę wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, jajkami i mąką. Na podpieczonym cieście ułożyć gruszki i zalać masą. Piec ok 20-30 minut na 180 C aż wierzch ładnie się zarumieni.
.