piątek, 11 października 2019

Jesienne zapiekanki z dynią i cukinią

Pyszne i pożywne zapiekanki z kawałkami pieczonej dyni i cukinii, kurczakiem i makaronem. Zapiekanki przygotowałam w małych naczyniach żaroodpornych aby każdy miał swoją porcję ale można zrobić jedną w dużym naczyniu.




składniki:

300 g makaronu, u mnie pióra Lubella
500 g dyni bez pestek i skóry
450 g cukinii bez pestek
500 g piersi z kurczaka
sól,pieprz
tymianek
słodka papryka
czosnek granulowany
olej rzepakowy
masło do posmarowania formy

sos serowy
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka
sól,pieprz
gałka muszkatołowa
1 solidna garść startego żółtego sera

Dynię i cukinię pokoroić w dużą kostkę. Cukinia miała miękką skórkę więc dałam ze skórką, jeśli jest twarda lepiej cukinię obrać. Pokrojone warzywa skropić olejem rzepakowym i solidnie oprószyć tymiankiem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym oraz solą. Dokładnie wymieszać aby warzywa były pokryte przyprawami i olejem. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż warzywa zmiękną, będą al'dente, ok 10-15 minut. Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę. Oprószyć solą i pieprzem i krótko obsmażyć na oleju, aby mięso zmieniło kolor. Makaron ugotować al'dente. Naczynka do zapiekania natłuścić masłem. Ugotowany makaron, podpieczone warzywa oraz kurczaka przełożyć do dużej miski i wymieszać przełożyć do naczynek do zapiekania. Przygotować sos serowy. Na patelni rozpuścić masło, następnie dodać mąkę i energicznie wymieszać aby nie było grudek. Następnie wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować aż sos zgęstnieje. Zestawić z ognia i dodać starty żółty ser. Wymieszać dokładnie aby ser się rozpuścił. Sosem polać wierzch zapiekanek. Naczynka wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-30 minut aż wierzch się lekko przyrumieniu.





zBLOGowani.pl

3 komentarze:

  1. lubię zapiekanki! Twoja propozycja na jesienne słoty kusi, bardzo kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis koniecznie muszę spróbować u siebie, bo nie wiem jak smakuję ale wygląda naprawdę ciekawie.

    OdpowiedzUsuń