poniedziałek, 27 stycznia 2020

Karkówka duszona z porem

Dwa składniki - por i karkówka i wyszedł pyszny sos. Jak por to obowiąkowo u mnie tymianek, bardzo lubię to połączenie. Takie mięsko duszone z porem pasuje i do kaszy, i do ziemniaków i oczywiście do kluch ziemniaczanych.





składniki:

1 kg karkówki

500 g pora, biała i jasnozielona część
ok 1 l wody
2 liście laurowe
sól, pieprz
1 łyżka tymianku
2 łyżki masła
mąka ryżowa do zagęszczenia sosu

Karkówkę pokroić w niedużą kostkę. Pora pokroić w plasterki. W garnku obsmażyć pokrojoną karkówkę. Następnie podsmażone mięso zalać wodą, dodać listki laurowe i tymianek, trochę soli i dusić aż karkówka będzie prawie miękka. W międzyczasie na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojonego wcześniej pora. Gdy karkówka będzie już prawie miękka dodać podsmażonego pora. Dusić aż składniki będą miękkie. Gdyby sos za bardzo odparował podczas duszenia to dolać trochę wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Na koniec sos zagęścić mąką ryżową wymieszaną w odrobinie wody. Karkówkę można podać z dowolnymi dodatkami, u mnie kluski śląskie i sałatka z kapusty.





1 komentarz:

  1. Kluseczki wyglądają bardzo apetycznie. Serdecznie pozdrawiam ; )

    OdpowiedzUsuń