Na wielkanocnym często pojawia się biała kiełbasa. U mnie gości w różnym wydaniu. Dziś propopnuje wersję z piekarnika. Biała kiełbasa świetnie komponuje się z chrzanem więc zapiekłam ją w sosie chrzanowym na bazie beszamelu. Podałam ją z ziemniakami i buraczkami. Proste i pyszne danie, nie tylko na wielkanocny stół.
składniki:
7-8 surowych białych kiełbas
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka
0,5 śmietanki 30 %
4-5 łyżek tartego chrzanu
sól,pieprz
Surowe białe kiełbaski ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Kiełbaski ponkłuwać wykałaczką. Przygotować sos chrzanowy. Na patelni rozpuścić masło. Dodać mąkę i energicznie wymieszać aby nie było grudek. Następnie wlać mleko i śmietankę. Dodać chrzan, ilość można zwiększyć lub zmniejszyć wedle smaku. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość gotować aż sos delikatnie zgęstnieje. Gotowym sosem zalać kiełbasy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 35-40 minut.
Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.
U mnie w tym roku królowała biała kiełbasa zapiekana w warzywach. Sos chrzanowy też był, ale do jajek :D
OdpowiedzUsuń