Dziś zapraszam na zupę jarzynową. Tym razem wersja z brukselką, która nadaje zupie swojego specyficznego smaku. Użyłam maleńkiej brukselki z własnego warzywniaka, która w tym roku po raz pierwszy zagościła wśród moich warzywnych upraw.
składniki:
ok 2,5 l bulionu
2 średnie marchewki
2 małe kalarepki
ok 350 g drobnej brukselki
kawałek pora ( biała i jasnozielona część)
kawałek selera
3 duże ziemniaki
2 łyżki masła
garść posiekanej natki pietruszki
sól
4 łyżki śmietany 18 %
Pora pokroić w plasterki. Marchew, kalarepę oraz selera pokroić w drobną kostkę. Brukselkę miałam malutką więc zostawiłam w całości, większe sztuki można przekroić na pół. Ziemniaki pokroić w większą kostkę. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć pora. Następnie dodać warzywa pokrojone w drobną kostkę. Całość chwilę razem przesmażyć. Do warzyw wlać bulion i zagotować, gotować ok 10 minut. Następnie dorzucić pokrojone ziemniaki. Całość gotować do miękkości warzyw. Do smaku doprawić solą jeśli potrzeba. Na koniec zupę zabielić śmietaną. Do śmietany dodać odrobinę gorącego wywaru, dokładnie wymieszać i wlać do zupy. Dodać też posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz