Zamiast klasycznego bigosu na świąteczny stół polecam kapustę z grochem i wędzonym boczkiem. Jest równie pyszna. Taką kapustę można też szybko przygotować z resztek wigilijnej kapusty z grochem, wystarczy dodać tylko podsmażony boczek z cebulką.
składniki:
ok 1,2 kg odciśniętej kiszonej kapusty
500 g grochu połówki
2 duże cebule
800 g wędzonego boczku
2 listki laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
2-3 łyżki majeranku
woda
Kapustę kiszoną posiekać drobniej i przełożyć do garnka. Dodać listki laurowe oraz ziele angielskie. Jeśli mamy boczek ze skróką to odkroić skórkę i także włozyć do kapusty aby podczas gotowania oddała swój smak. Całość zalać wodą aby przykryło kapustę i gotować do miękkości. W drugim garnku ugotować groch. Zalać wodą trochę ponad poziom gruchu, gotować do miękkości, ja gotuję groch tak aby był już rozpadający się i tylko gdzie niegdzie całe połówki. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na patelni. Ugotowaną kapustę połaczyć z ugotowanym grochem oraz zrumienionym boczkiem. Dokładnie wymieszać, doprawić majerankiem, zagotować. Całość powinna mieć luźną konsystencje, jeśli jest zbyt wodnista to pogotwać jeszcze i odparować nadmiar płynu.
środa, 21 grudnia 2022
Kapusta z grochem i wędzonym boczkiem
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszna kapusta wyszła z tego przepisu. Polecam <3
OdpowiedzUsuń