Do przygotowania kiełbasek w cieście użyłam ciasta drożdżowego jak na pizzę. Zamiast kiełbasek można użyć parówek. Dodatkowo do środka można dorzucić żółty ser lub podsmażone pieczarki. Takie kiełbaski najlepiej smakują na ciepło ale na zimno także są smaczne. Podaje je z keczupem lub sosem czosnkowym.
składniki:
ciasto
3 szklanki mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
1 szklanka letniej wody
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
oraz
8 cienkich kiełbasek
keczup, użyłam domowego keczupu z cukinii
jajko do posmarowania
czarny sezam do posypania
Przygotować ciasto. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże i wymieszać. Następnie dodać olej i wyrobić jednolite ciasto. Gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 w miarę równych części. Każdą cześć ciasta rozwałkować na wielkość kiełbaski. Na środku posmarować keczupem, ułożyć kiełbaskę i dokładnie oblepić ciastem. Ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnym sezamem. Odstawić jeszcze na 20 minut do podrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto ładnie się przyrumieni, ok 20-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz