wtorek, 27 sierpnia 2024

Frittata z serkiem wiejskim i warzywami

Pyszna jajeczna zapiekanka w sam raz na śniadanie czy kolację. Na blogu jest kilka wersji z różnymi dodatkami, tym razem oprócz warzyw dodałam także serki wiejskie. Przygotowałam w małych foremkach więc każdy ma swoją porcję.



składniki:

5 dużych jajek
2 serki wiejskie ziarniste (400 g)
200 g młodej cukinii
pół czerwonej cebuli
pół czerwonej papryki
100 g mozzareli w małych kulkach
8 pomidorków koktajlowych
sól
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
masło do posmarowania formy

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, delikatnie posolić i odłożyć na sicie na ok 30 minut aby sok ociekał. Cebulę oraz paprykę pokroić w drobną kostkę. Pomidorki przekroić na pół. Do miski przełożyć seki wiejskie, dodać jajka i dokładnie wymieszać widelcem. Dodać pokrojoną cebulę i paprykę oraz dobrze odciśnięta cukinię. Ponownie wymieszać.Dodac czubata łyżke suszonych  pomidorów z czosnkiem i bazylia oraz sól do smaku. Ponownie wymieszać. Małe naczynia do zapiekania posmarować masłem i przełożyć masę mniej więcej do 3/4 wysokości ( u mnie wyszły 3 naczynka). Na wierzchu ułożyć pokrojone pomidorki i małe kulki mozzarelli. Posypac jeszcze suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż masa się zetnie i przyrumieni, ok 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz