czwartek, 8 sierpnia 2024

Deser z jeżynami i bezikami

Taki deserek z tego co było pod ręką. W sezonie letnim kiedy mamy dostępne różne owoce często robie takie desery. Szybko się robi, można wykorzystać dowolne owoce i doskonale zaspokajają ochotę na coś słodkiego. Tutaj akurat wersja z jeżynami, do tego trochę skyru i słodkiej śmietanki, resztki herbatników i bezików.


składniki:

300 g skyru naturalnego
200 ml śmietanki 30 %
ok 300 g jeżyn
4 herbatniki kakaowe
2 gaście mini bezików

Składniki wcześniej schłodzić. Skyr przełożyć do miski. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać ze skyrem. Przygotować 5 szklaneczek. Na dno każdej szklaneczki wrzucić drobno pokruszone herbtniki. Na pokruszone herbatniki wyłożyć po solidnej łyżce masy,  kilka jeżyn i malutkich bezików, znowu porcja masy i na wierzch reszta jeżyn i bezików jako dekoracja. Na koniec listek mięty i można podawać. Masy niczym nie dosładzałam bo beziki osładzają całość. Jak deser dłużej postoi to oczywiście beziki całkowicie się ropuszczą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz