piątek, 4 października 2013

Tarta budyniowa ze śliwkami i figami

Krucha tarta z budyniem oraz śliwkami i figami to idealna propozycja na deser. Słodka ale nie za słodka, prosta i pyszna. Idealna do herbatki.





składniki:

kruche ciasto
250 g mąki pszennej
125 g margaryny
1 żółtko 
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli

nadzienie
1 duży budyń śmietankowy (na 3/4 mleka)
3/4 l mleka
3 łyżki cukru
śliwki węgierki ok 10-12 szt
2-3 figi

Ze składników zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę, ciastem wylepić ładnie formę. Ciasto podpiec na jasnozłoty kolor ok 10-15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu i przestudzić. Na podpieczone ciasto wyłożyć ciepły budyń. Na budyniu ułożyć połówki śliwek i figi pokrojone w ćwiartkę. Piec jeszcze ok 25-30 minut na 180 C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz