sobota, 12 października 2013

Kruche ciasto ze śliwką

Sezon śliwkowy trwa więc nie może zabraknąć ciasta ze śliwkami. Proste, pyszne, szybko się robi i szybko znika.

składniki:

150 g margaryny lub masła
300 g mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
12 dużych  śliwek
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki tartych migdałów Back Mit

Z żółtek, mąki, margaryny, połowy cukru i proszku zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim natłuszczoną i posypaną bułką formę o wymiarach 25x28. Wstawiamy do piekanika rozgrzanego na 180 C pieczemy na złoty kolor ok 25 minut. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy pozostałym cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na podpieczone ciasto wykładamy połówki śliwek a na nie kleksy piany, posypujemy tartymi migdałami. Pieczemy jeszcze aż piana ładnie się przyrumieni.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz