Polecam przepis na bardzo kruche ciasteczka. Przepis znalazłam w jakiejś gazetce z przepisami. Ciasteczka są bez dodatku jajek a swą kruchość zawdzięczają mące ziemniaczanej.
składniki:
250 g zimnego masła
100 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g mąki pszennej
170 g mąki ziemniaczanej
ewentualnie 1-2 łyżki śmietany 18 %
Mąki wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne pokrojone masło i zagnieść ciasto. Gdyby całość była zbyt sypka i składniki nie chciały się połączyć dodać śmietanę. Jeśli gotowe ciasto jest zbyt miękkie na formowanie ciastek to schłodzić je w lodówce ok 30 minut, u mnie było dobre więc od razu zabrałam się za produkcje. Gotowe ciasto można rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać dowolne kształty za pomocą foremek lub uformować ręcznie różne kształty. Ja nie bawiłam się w wykrawanie tylko uformowałam kulki wielkości średniego orzecha włoskiego i spłaszczyłam lekko widelcem i tak uzyskałam na nich wzorek. Następnie gotowe ciastka schłodzić dobrze w lodówce, ciasto musi być sztywne "jak kamień" bo inaczej ciastka po prostu rozpłyną się w piekarniku i stracą swój kształt. Dobrze schłodzone ciastka przełożyć na blaszkę i wstawić od razu do rozgrzanego na 160 C piekarnika i piec aż ciastka ładnie się przyrumienią ok 20 minut.
Mmm wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe
OdpowiedzUsuńRobiłam ale sądzę że są za słodki przez dużą ilość cukru pudru
OdpowiedzUsuńCzy można zamiast masła dać margarynę? Niestety nie mogę masła spożywać ze względu na nabiał
OdpowiedzUsuńNie próbowałam ale raczej tak. Ja natomiast już długo długo nie używam margaryny i zastępuje masłem więc w drugą stronę też będzie dobrze.
UsuńCzy to pomyłka? Czy jest jakieś masło ziemne? Jest wspomniane „masło ziemne” dwa razy. Mam nadzieję że chodzi tutaj o zimne masło.;-)
OdpowiedzUsuńLiterówka, chodzi o zimne masło. Już poprawione.
Usuń