Pyszna przekąska w postaci rybnych kuleczek, świetnie sprawdzi się na świątecznym stole ale także podczas wszelakich imprez. Klopsiki rybne robie w pomidorowej zalewie ale można zrobić także zwykłą zalewę. W zalewie pomidorowej robie także smażone pieczarki, które polecam bo są równie pyszne.
składniki:
1,5 kg filetów z ulubionej ryby, u mnie miruna
1 bułka kajzerka
3 jajka
sól,pieprz
majeranek
1 duża cebula
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
zalewa pomidorowa
5 szklanek wody
3/4 szklanki octu 10%
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soli
6 łyżek keczupu, u mnie z cukinii
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 cebule
3-4 listki laurowe
1/2 łyżeczki zarenek czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki ziarenek angielskiego ziela
Przygotować pomidorową zalewę. W garnku umieścić wszystkie składniki zalewy oprócz cebuli i zagotować. W międzyczasie cebulkę pokroić w pół plastry. Gdy zalewa się zagotuje dorzucić cebulę i gotować jeszcze 3 minuty. Zalewę odstawić do wystudzenia.
Bułkę kajzerkę namoczyć wcześniej w mleku. Filety ryby zmielić w maszynce na grubych oczkach razem z odciśniętą bułką. Cebulę pokroić drobniutko i zrumienić na oleju, przestudzić, dodać do zmielonej ryby. Dodać także jajka oraz przyprawy do smaku. Masę dobrze wyrobić. Następnie z masy uformowac kulki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć w oleju z każdej strony na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Gotowe klopsiki ułożyć w słoju przekładając je cebulą z zalewy. Zalać zalewą, słoik zakręcić. Jeśli zalewa i klopsiki są jeszcze ciepłe to odstawić do wystudzenia a potem odstawić do lodówki na ok 1-2 doby aby całość się przegryzła.
Oj każde, ale nie rybne...
OdpowiedzUsuńO właśnie wręcz przeciwnie! Rybne najlepsze!
OdpowiedzUsuńKażdy lubi co innego, ja tam lubię wszystkie :)
OdpowiedzUsuń