składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
400 g grzybów mrożonych
1 duża cebula
ok 1,5 l gorącej wody
sól, pieprz
1 łyżka majeranku
3 łyżki śmietany 18 %
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
Łopatkę pokroić w niedużą kostkę. Garnek rozgrzać z łyżką oleju i podsmażyć mięso. Następnie zalać wodą i dusić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać grzyby. Smażyć aż odparuje nadmiar wody. Potem zawartość patelni przełożyć do mięsa. Całość doprawić solą i pieprzem i dusić do miękkości mięsa. Ewentualnie jakby płyn za bardzo odparował podczas duszenia to uzupełnić go wodą. Gdy mięso będzie już miękkie zagęścić sos. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością wywaru z sosu, dodać mąkę i wymieszać aby nie było grudek i wlać do garnka. Dodać majeranek i całość zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz