składniki:
9 dużych kapeluszy kani
sól, pieprz
jajka, ja miałam małe i poszło 9 sztuk
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
zalewa:
5 szklanek wody
5 szklanek wody
3/4 szklanki octu 10%
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soli
2 duże cebule
3 liście laurowe
kilka kulak angielskiego ziela
kilka kulek czarnego pieprzu
Przygotować zalewę. Do garnka wlac wodę i ocet. Dodać sól, cukier i przyprawy, zagotować. Cebulę pokroić w pół plastry. Gdy całość się zagotuje wrzucić cebulę i gotować jeszcze 2 minuty. Gotową zalewę wystudzić. Kapelusze kani pokroić na małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Panierować a roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku i wystudzić. W słoju ułożyć kawałki usmażonej kani, przełożyć kawałkami cebuli z zalewy. Całość zalać wystudzoną zalewą. Odstawić do lodówki na minimum dobę aby calość się przegryzła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz