Znowu coś pysznego i słodkiego na szybko. Puszysty kawowy krem, nasączone biszkopty i kwaskowe maliny. Kawa i maliny to pyszny duet.
składniki:
300 ml śmietanki 30 %
250 g mascarpone
7 podłużych biszkoptów
ok 250-300 g malin
1/2 szklanki zaparzonej kawy do nasączenia biszkoptów
ok 2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalenej
starta czekolada lub kruche ciastko czy wafelek do posypania
Kawę do nasączenia biszkoptów przygotować wcześniej i wystudzić, posłodzić. Może być to kawa zwykła sypana lub rozpuszczalna. Śmietankę i mascarpone ubić razem na sztywny krem. Dodać kawę rozpuszczalną oraz cukier do smaku. Całość dobrze zmiksować aby składniki się rozpuściły. Na dno każdego pucharka nałożyć czubatą łyżkę kremu, potem kilka malin. Następnie kawałki biszkopta delikatnie nasączonego w kawie i znowu warstwa malin (kilka zostawić na dekorację na wierzchu). Na wierzchu ułożyć troszkę kremu i udekorować pozostałymi malinami, listkiem mięty i posypać startą czekoladą. Oczywiście można sobie warstwy ułożyć wedle własnego uznania. Deser podawać od razu lub po schłodzeniu. Z podanych składników wyszło mi 7 pucharków ale wszystko zależy od wielkości naszych pojemniczków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz