sobota, 26 września 2020

Deser kawowy z malinami

 Znowu coś pysznego i słodkiego na szybko. Kawa i maliny to pyszny duet.


składniki:

300 ml śmietanki 30 %
250 g mascarpone
7 podłużych biszkoptów
ok 250 g malin
1/2 szklanki zaparzonej kawy do nasączenia biszkoptów
ok 2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalenej
starta czekolada lub kruche ciastko czy wafelek do posypania

Kawę do nasączenia biszkoptów przygotować wcześniej i wystudzić, posłodzić. Może być to kawa zwykła sypana lub rozpuszczalna. Śmietankę i mascarpone ubić razem na sztywny krem. Dodać kawę rozpuszczalną oraz cukier do smaku. Całość dobrze zmiksować aby składniki się rozpuściły. Na dno każdego pucharka nałożyć czubatą łyżkę kremu. Na krem ułożyć kawałki biszkopta nasączonego w kawie. Potem warstwa malin, kilka zostawić na dekorację na wierzchu. Na maliny znowu warstwa kremu. Na wierzchu udekorować pozostałymi malinami, listkiem mięty i posypać delikatnie pokruszonym ciastkiem.  Oczywiście można sobie warstwy ułożyć wedle własnego uznania. Deser podawać od razu lub po schłodzeniu. Z podanych składników wyszło mi 7 pucharków ale wszystko zależy od wielkości deseru.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza