sobota, 3 października 2020

Sałatka figowa z pomidorkami oraz mozzarellą

Sezon na pyszne figi więc zakupiłam kilkanaście sztuk aby zrobić sobie sałatkową ucztę. Powstała też nowa sałatka z mozzarellą i żółtymi pomidorkami, które w tym roku u mnie obrodziły.

składniki:

2-3 spore garście porwanej sałaty
2 -3 figi
3 pomidorki, u mnie żółte duże koktajlowe
150 g mozzarelli małe kulki
2 garście pestek dyni
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżaczka musztardy kremskiej
sól, pieprz do smaku
sok z limonki do smaku

Składniki na 2 talerze. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę, u mnie masłowa i rukola. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Figi ( moje były duże)  pokroić w ósemki. Pokrojone składniki ułożyć na sałacie. Pomiędzy ułożyć kuleczki mozzarelli. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Olej wymieszać z musztardą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Sałatkę posypać pestkami dyni i skropić sosem i można podawać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz