czwartek, 8 października 2020

Kociołek z mięsem mielonym, warzywami i makaronem

Proste danie jednogarnkowe, które powstało z resztkowych składników. Zostało mi trochę mięsa mielonego bo robiłam pulpety, trochę bulionu który ugotowałam na pomidorową i jeszcze znalazły się w szafce resztki drobnego makaronu. Dodałam tylko warzywa. Wrzuciłam wszystko do gara i coś tam wyszło, dobrze smakuje choć może nie wygląda. Brzuszek pełen i składniki zużyte.



składniki:

450g mięsa mielonego, u mnie udziec z indyka
1 duża cebula
120 g drobnego makaronu, u mnie mini kokardki
1 średnia marchewka
1 średnia cukinia ok 500 g
ok 2 szklanki bulionu
olej do smażenia
sól,pieprz
słodka papryka
wędzona papryka
oregano

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię razem ze skórką pokroić w małą kostkę. W garnku rozgrzać trochę oleju i lekko zrumienić cebulę. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Potem dodać cukinię i marchewkę. Przesmażyć wszystko razem i zalać bulionem. Zagotować i dodać makaron. Całość dobrze doprawić i dusić aż składniki będą miękkie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz